”När patent anfaller Android” – Google svarar på stämningarna

Postat:
13:09 - 2011-08-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
31

Android logo

I mobilvärlden förekommer det som bekant många stämningar och flera företag har både direkt och indirekt gett sig på Android. Apple har bland annat stämt HTC för patentintrång och Samsung för plagiering, medan Microsoft kräver $15 för varje androidmobil Samsung tillverkar. Nu har Google svarat på dessa stämningar genom ett inlägg av David Drummond (”Chief Legal Officer”) på sökjättens officiella blogg.

Drummond skriver att efter Androids framgångar har Microsoft, Apple och Oracle med flera skapat en fientlig och organiserad kampanj mot plattformen med hjälp av påhittade patent. Han skriver vidare att dessa företag gått samman för att kunna införskaffa befintliga patent i syfte att undanhålla dessa från Google. Android är gratis att använda för tillverkare, men enligt Drummond försöker de konkurrerande företagen göra det dyrare att ge ut en androidtelefon än exempelvis en enhet baserad på Windows Phone 7.

I sitt inlägg skriver Drummond att patent till en början fanns till för att uppmuntra innovation, men att de numera mest används som vapen för att stoppa utvecklingen. Han berättar också att en smartphone kan involvera upp till 250 000 olika patent, vilket man kan tycka är en helt barock siffra. Drummond anser att Googles konkurrenter vill göra androidtelefoner dyrare för både konsumenter och tillverkare, istället för att konkurrera genom nya funktioner och bättre enheter.

Nortel är ett kanadensiskt telekommunikationsföretag vars patent Microsoft, Apple och Oracle har betalat dyra pengar för. Drummond påpekar att amerikansk lagstiftning ogillar att tvivelaktiga patent införskaffas i syfte att kväsa konkurrenter och han tror att patentbubblan till sist kommer spricka.

Microsoft har redan svarat på anklagelserna genom ett twitterinlägg vilket påstår att Microsoft i själva verket erbjöd Google att vara med och köpa patenten ifråga.

Det tycks förekomma en del pajkastning och vad allt detta kommer resultera i är svårt att veta. Vad tror ni om den här beska patent- och stämningssoppan och kommer den utgöra ett faktiskt hot mot Android?

Tipstack till Otto!

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på ZTE Blade på Prisjakt just nu: