Som uppföljning till artikeln om dolda inställningar i Chrome för Android kommer vi nu diskutera appens vanliga inställningar och funktioner, vilka kan vara värda att kika närmare på. Flera av tipsen är av det mer grundläggande slaget men förhoppningsvis kan de flesta hitta något matnyttigt.
Tipsen utgår från Chromes inställningar vilka nås genom att trycka på de tre prickarna och därefter välja ”inställningar” från menyn. Den version vi använt är skarpa Chrome 80. Fler tips välkomnas i kommentarsfältet!
1. Långtryck på ord och länkar
Om du markerar ett ord eller en mening genom långtryck kan du välja att genomföra en webbsökning i en ny flik, baserat på markeringen. Längst ned visas dessutom ett fält. Om du drar fältet uppåt visas en förhandsvisning av Google-sökningen, vilken du kan välja att expandera och öppna i ny flik.
Du kan även välja att översätta markeringen från menyn som visas. Om du kör Android 10 och har engelska som systemspråk kommer Android dessutom att visa kontextuella förslag. Om du markerar namnet på en artist eller ett band, kan Android exempelvis visa en direktlänk till Spotify eller vad du nu kör för musikapp. Du kan därtill långtrycka på adresser och telefonnummer för att få fram direktlänkar.
Snabbaste sättet att öppna en länk i en ny flik eller att dela den är att långtrycka på länken.
2. Växla flik genom svepgest
Du kan hoppa fram och tillbaka mellan alla öppna flikar genom att svepa åt höger eller vänster över fältet högst upp. Det spelar ingen roll var på fältet du sveper. Om du har aktiverat den dolda inställningen ”Duet” kan du även svepa över det nedre fältet för att växla flik.
Två andra relaterade tips är att det går att öppna flik-skärmen genom att svepa rakt nedåt över adressfältet, samt att en sidas innehåll kan uppdateras genom att skrolla till toppen av sidan och fortsätta dra sidan nedåt, fastän det inte längre går. Då kommer sidan att laddas om.
3. Stäng av störande aviseringsförfrågningar
För att slippa att hemsidor frågar ifall de får skicka aviseringar, kan du trycka på ”platsinställningar” och därefter på ”aviseringar” och slå av switchen. Från samma kategori kan du även blockera hemsidors tillgång till plats, kamera, mikrofon och enhetens urklipp – ifall det inte är något du behöver.
4. Aktivera mörkt tema
Chrome har numera ett mörkt tema som du når från kategorin ”teman”. Antingen kan Chrome följa det systemomfattande temat, eller så kan du välja att det ljusa eller mörka temat ska vara ständigt aktivt. Det går även att tvinga fram mörk bakgrund för alla hemsidor genom en dold inställning.
5. Spara data
Om du trycker på ”begränsat läge” från inställningarna kan du aktivera en funktion som gör att du i bästa fall får lite mer datatrafik över till annat varje månad. Funktionen som sparar data är dock inte aktiv hela tiden, utan hoppar igång av sig själv när den anser att det behövs – som vid långsam anslutning.
Hur mycket data som har sparats kan därefter ses längst ned i appens meny.
6. Stäng flikar genom långtryck
Du kan stänga den för tillfället öppna fliken genom att långtrycka på flik-ikonen, det vill säga fyrkanten med siffror i mitten. Från menyn som visas kan du även skapa ny flik och ny inkognitoflik.
7. Lägg hemsidor till hemskärmen
Vissa hemsidor har integrerat uttalat stöd för att läggas till hemskärmen. De fungerar och beter sig därefter ungefär som en vanlig app, fastän de körs inom Chrome. Detta fungerar för Swedroid, som då visas i multikörningsmenyn.
Ett bättre exempel är dock Twitter. Om du besöker Twitter i Chrome, trycker på de tre prickarna intill adressfältet och väljer ”lägg till på startskärmen” kommer du i praktiken få Twitter Lite, fast utan att behöva installera en separat app.
8. Översätt hemsidor vid behov
Du kan berätta för Chrome vilka språk du behärskar från kategorin ”språk” bland inställningarna. Därifrån kan du även ange huruvida Chrome ska erbjuda översättning av sidor på alla andra språk. Men kanske behöver du ändå hjälp att förstå en sidas innehåll ibland. Du kan då tvinga fram en manuell översättning genom att välja ”översätt” från Chromes utfällbara meny.
9. Dela aktuella sidans URL
Du kan välja att dela den för tillfället öppna hemsidan genom att trycka på de tre prickarna uppe i hörnet. Ännu smidigare är kanske att bara trycka på adressfältet. Då visas tre ikoner under fältet: dela länken, kopiera länken, och redigera länken.
10. Spara sidor som PDF
Du kan spara en hemsida i PDF-format genom att välja att dela hemsidan (se tipset ovan). Därifrån väljer du utskrift, vilket kommer att listas som ”Chrome: Skriv ut” i Android 10. I menyn högst upp till vänster i skärmen som visas kan du välja att spara hemsidan som PDF.
11. Tvinga fram zoom på alla sidor
Många sidor, främst de som har mobilanpassats och är responsiva, förhindrar att besökaren zoomar. Du ändå göra så att det går att zooma överallt genom att trycka på kategorin ”tillgänglighet” bland inställningarna och aktivera ”tvinga aktivering av zoom”.
12. Hitta tillbaka till besökta sidor
Har du surfat runt så det stått härliga till och tappat bort en viss hemsida du besökt? Inga problem: tryck på meny-ikonen (tre prickarna) och välj ”historik”. Då får du en kronologisk lista över alla hemsidor du har besökt, sedan du sist rensade historiken. Du kan även söka i historiken för att hitta tillbaka till en viss sida.