2011 – Året då alla phones blir smartphones? [Krönika]

Postat:
16:30 - 2010-03-28
Skribent:
| upnorth
Kommentarer:
430

Artikeln uppdaterad, tack till Henrik som påpekade faktafel om Windows Phone 7 Series.

Iphone blev den första Liftarens Guide till Galaxen och Steve Jobs ska ha ära för sina insikter om konsumentelektronik.

I flera år efter dess lansering har övriga mobiltillverkare slagits om att ta fram den första Iphone-dödaren – ett vedertaget begrepp som illustrerar höjden på ribban som Apple satt för vad folk förväntar sig av high-end-lurar per dags dato.

Personligen förvånades jag lite över att det tog så pass lång tid att skapa ett alternativ värt namnet men när HTC äntligen lanserade den av (it-)världspressen hyllade Hero drog jag en lättnadens suck – andra än Apple hade tydligen lyckats anställa folk med insikter som matchade Jobs!

I år har Android fått dominera; Google har triumferat på de två största mobilmässorna med mindre system från bland annat Samsung för den yngre publiken med tunnare plånböcker som enda konkurrens. Gemensamt för aktörerna är dock att du ska få i stort sett samma funktionalitet och integration med ditt digitala liv oavsett vad du betalar för innehållet i fickan.

Till och med företagskära Microsoft har i år visat upp en ändå väldigt spännande variant av konceptet. Windows Phone 7 Series som självklart också samlar dina ettor och nollor men på ett betydligt mer sömlöst sätt än konkurrenterna om man får tro de själva – onekligen ser det dock intressant ut. Men riskerar man att hamna mellan stolarna hos företagen där många fortfarande kör Symbian i telefoner som den vassa E72 och de mer öppna och community-vänliga alternativen från Google/HTC med flera?

I vilket fall så kommer nyheterna att dugga tätt under nästa år. WP7 lanseras förmodligen i slutet av detta året där man kommer att ha en Apple-liknande kontroll över hårdvaran med väldefinierade krav på godkänd hårdvara. Nokia och Intel har även starka kort i sina händer med storägande i norska Trolltech som utvecklat det populära ramverket QT som används och marknadsförs lika framgångsrikt i olika KDE-bestyckade Linux-distributioner.

Oavsett hur det går för Android så kommer 2011 att explodera av hård konkurrens och förmodligen den mest intressanta floran av handhållen elektronik på årtionden.

2011 får vi se Liftarens Guide till Galaxen på riktigt, skulle tippa på runt 42 varianter?