3D-kartor demade på en Sony Ericsson X10

Postat:
06:09 - 2010-01-20
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
367

Från Ericsson Labs dök det under natten upp ett videoklipp där de i korthet demonstrerar 3D-kartor, framtagna av C3 Technologies, på en Sony Ericsson X10. Svenska C3 Technologies arbetar med att plocka fram mer eller mindre kompletta 3D-kartor över städer, vilka bygger på såväl flygfoton som så kallade ”street view”-bilder och med hjälp av avancerade program och en herrans massa datorkraft sammanfogas den tillgängliga informationen till en 3D-värld vilken vi kan utforska direkt från våra datorer, eller i framtiden – från våra telefoner.

I det korta videoklippet ser vi bland annat hur man med enkla drag med fingret navigerar runt på 3D-kartan, precis som på vilken annan kart-app som helst, men med hjälp av ett antal touchscreenknappar så kan man enkelt ändra infallsvinkel, zooma och rotera i den renderade 3D-världen. Ni som har testat 3D-funktionen för kartor på exempelvis Hitta.se förstår hur det hela fungerar.

Vad gäller grundläggande kartfunktionalitet som gatunamn, vägbeskrivningar och sökfunktioner et cetera så ser det tunt ut, men det är förstås inte att vänta heller då vad vi ser är ett proof of concept och inte en applikation avsedd för allmänheten. Det är för övrigt skönt att se att X10:s kraftfulla Snapdragon-processor utan vidare hanterar dessa 3D-kartor utan att hosta, och de svarta fälten vi kan se i demonstrationen får man nog tillskriva nätverkslatens och en begränsad cache-storlek snarare än otillräcklig CPU-kraft.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=nGrwkyWIDOE&fmt=35

Huruvida detta kommer att användas i kommande androidapplikationer återstår att se, men vi gissar att det kan komma att bli en del av Eniros androidapp då Eniro och C3 Technologies trots allt redan har slagit sina påsar ihop för att plocka fram Eniros gatuvy-tjänst.
 

Ericsson Labs via Engadget.