Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Advanced Task Manager [Recension]

Postat:
08:17 - 2009-06-01
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Advanced Task Manager Titel: Advanced Task Manager
Testversion: 1.4 (Advanced Task Manager Lite)
Utvecklare: Arron La
Tillgänglighet: Android Market
Pris: 0.99 USD för fullversionen, Lite-versionen gratis. Edit: gratisversionen numera borttagen.

***

I och med att Android 1.5 (”Cupcake”) släpptes så öppnade Google upp lite i koden och gav programutvecklarna lite mer spelrum, vilket resulterade i att den första aktivitetshanteraren som inte kräver en rootad telefon kunde släppas. Advanced Task Manager, skriven av Arron La (som även skrev aktivitetshanteraren ”Task manager for root users”) är först ut, och den imponerar direkt. I testet använder jag gratisversionen, då det sannolikt är den som de flesta av er kommer använda.

Om man jämför Advanced Task Manager (hädanefter kallad ATM) med hans rootversion så är ATM betydligt mer polerad. Där rootversionen är grovhuggen och opolerad och saknar alla slags funktioner utom att lista och avsluta aktiva program visar ATM ett klart förbättrat och tydligare användargränssnitt samt en rad nya funktioner.

Låt oss börja med att jämföra huvudfönstret från de två olika versionerna.

Task Manager for Root Users Advanced Task Manager Lite - Applications

Ovan till vänster ser vi rootversionen, vilken inte blir mer spännande än så här, och till höger har vi ATM. Det behövs inte ett tränat öga för att genast se att ATM är betydligt mer avancerad både vad gäller funktioner och gränssnitt.

Huvudfönstret består av ”Applications”-tabben vilken helt enkelt listar aktiva applikationer, program, samt deras minnesförbrukning. Nedtill har vi tre knappar vars respektive funktion är ganska uppenbar; Refresh uppdaterar listan, End avslutar markerat/markerade program och End All avslutar alla program i listan (exkluderade program undantagna, men det kommer vi till senare). Program markeras (gröna) genom ett tryck på kryssrutan längst till vänster om varje post.

***

Advanced Task Manager Lite - Processes

Nästa tabb är ”Processes” vilken listar alla systemprocesser som körs eller är schemalagda att köras regelbundet. Även här har vi möjligheten att markera valfria processer och avsluta dessa. Här finns ingen End All-knapp, något som gissningsvis beror på att det kan vara skadligt för systemet att avsluta alla processer rakt av, i ett svep.

***

Advanced Task Manager Lite - Systems

Slutligen har vi ”Systems”-tabben vilken listar vitala systemtjänster. Här kan vi inte göra annat än att köra en ”Refresh”.

***

Action Menu

Vi återvänder till huvudfönstret och trycker på en valfri applikation i listan och får då upp ovanstående åtgärdsmeny. Switch To öppnar programmet i fråga (såvida det har ett GUI överhuvudtaget). End Task avslutar programmet, Exclude som vi har nämnt tidigare lägger till programmet till en undantagslista vilket betyder att programmet inte kommer påverkas då vi kör en End All. Slutligen har vi Cancel vilket helt enkelt avbryter och stänger åtgärdsmenyn.

***

Exclude List

Slutligen har vi ”Exclude”-listan vilken man finner om man trycker på Menu-knappen då man står på ”Applications”-tabben. Även den är självförklarande; den listar helt enkelt alla program vi har exkluderat samt låter oss ta bort program från undantagslistan, om vi så vill.

***

ATM finns i två olika versioner – en fullversion vilken kostar 0.99 USD och en gratisversion som är identisk med fullversionen på alla sätt och vis, förutom att den har ett bäst före-datum då applikationen slutar att fungera (om man inte betalar för fullversionen). Arron är dock ganska generös och ger oss många månader gratis, och var gång han släpper en ny version så förlängs trial-perioden med x antal månader. Jag vill dock poängtera att den här applikationen är såpass bra att den är värd både 1, 2, 5 och 10 dollar. Om man inte har råd med 99 cent så bor man förmodligen i Zimbabwe och har betydligt större problem än en telefon som har lite för många processer igång.

***

Sammanfattningsvis så kommer det nog inte som en överraskning för er att jag är mycket förtjust i den här applikationen. Jag lider av ett visst kontrollbehov och vill kunna se exakt vad som körs samt avsluta onödiga program/processer för att frigöra maximalt med minne och CPU till telefonen för att få en så strömlinjeformad Androidupplevelse som möjligt. Advanced Task Manager låter mig göra detta, snabbt, enkelt och problemfritt. Den är utan tvekan en av mina fem absoluta favoriter och jag uppmanar er alla att skaffa om inte fullversionen så i alla fall trialversionen. Risken är att ni faller pladask precis som jag gjorde.

Edit: Gratisversionen är olyckligtvis numera borttagen. Endast betalversionen för 0.99 USD är kvar. Väl värd pengarna, men dessvärre så har ju inte alla tillgång till betalapps på Market ännu. Mycket tråkigt.

Betyg: Betyg 5/5

Mest kommenterat

 1. Hur strömmar du främst video på TV?
 2. Svagt första år för Amazon på svenska marknaden
 3. 15 smartphonegimmicks genom åren
 4. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år
 5. Oppo Reno 7 Pro har aviseringslampa kring kameramodulen
 6. Nokia 9 PureView blir utan Android 11, kunder får rabatt på ny telefon istället

Mest läst

 1. Har OnePlus förlorat del av sin identitet?
 2. MIUI har nu över 500 miljoner användare
 3. De här apparna har röstats fram till årets bästa
 4. Rykte: Motorola blir först ut med Samsungs 200MP-kamera, därefter Xiaomi
 5. Swedroids fyndtipsfredag: Black Friday (v47)
 6. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur strömmar du främst video på TV?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om