Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Aftonbladets säkerhetsexpert: ”Undvik Android” [Krönika]

Postat:
16:56 - 2012-03-21
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Med jämna mellanrum går det att läsa om det senaste digitala hotet mot androidanvändare, som exempelvis en trojan eller någon slags malware. Trojaner kan vara nog så otrevliga men ofta är det faktiska hotet väldigt litet eller direkt obefintligt.

De som främst rapporterar om hoten mot den digitala säkerheten och integriteten, både i dator- och mobilvärlden, är företag som utvecklar säkerhetsappar. Dessa företag är också precis de som har att tjäna på att folk är rädda för trojaner och virus. Jag är ingen konspirationsteoretiker, men ibland kan det vara sunt att plocka fram saltkaret.

Ett gott exempel på detta är när Symantec tidigare i år slog på stora trumman och meddelade att uppemot fem miljoner androidenheter kunde ha smittats av ett nytt malware. De tog dock inom kort tillbaka påståendet då det i själva verket handlade om en typ av adware som visade reklam på ett jobbigt vis.

Det rörde sig dessutom om mellan 1 – 5 miljoner enheter. Ett väldigt brett spektrum, men naturligtvis var det ”fem miljoner” som syntes i rubrikerna. Google tog sedan tillfället i akt och presenterade Bouncer – deras automatiska säkerhetssystem i Play Store. Sökjätten passade dessutom på att ge en liten gliring till utvecklare som säljer säkerhetsappar.

Swedroid har fått ett tips om att Aftonbladet nu idag berättar om hur trojanerna ”Zeus och Spyeye har kombinerats” och skapat ”ett stort hot” för de som använder sina androidmobiler till att logga in på banker med. Hotet består enligt utsago av en falsk applikation som fiskar åt sig inloggningsuppgifter.

Ett program som stjäl ens bankuppgifter låter nog så skrämmande, men vad blaskan inte lyckas förklara är hur den där falska applikationen ska lyckas hamna på ens androidenhet. Ett flertal svenska banker har egna androidappar och jag tror inte någon skulle installera en bankapplikation från en tredje part.

Aftonbladet har därtill en ”säkerhetsexpert” som tipsar om att undvika Android för att man ska vara säker. Nonsens. Det tråkiga är att de som inte är insatta kan ta den här typen av artiklar bokstavligt. Folk får oroa sig om de vill, även om det i de allra flesta fall är helt i onödan. Själv bryr jag mig inte det minsta.

Jag har inte haft ett virus på datorn sedan mitten av 90-talet och aldrig haft problem med mina androidmobiler, trots ett idogt installerande av allsköns appar och spel samt betatestande av smala appar från forum.

För att vara helt på säkra sidan kan man undvika appar som man inte känner till, bara installera program som fått bra recensioner och endast ladda hem appar från Play Store.

Eftersom det finns skojare som lyckats automatisera betygsättningen kan ett högt medelbetyg inte alltid räcka som bevis. En app med 5000 femmor och inte en enda vettig mänskligt skriven recension bör alltså få varningsklockorna att ringa. Följer man dessa tips bör man kunna ignorera allt vad digitala säkerhetshot på Android heter.

Tipstack till Phille! Genom Aftonbladet

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:

Mest kommenterat

 1. Vilket är ditt värsta mobilmissöde?
 2. Här är Motorola Edge 20 Pro med 12GB RAM och 144Hz
 3. Huawei presenterar P50 Pro
 4. Huawei nu inte ens en av de fem största i Kina enligt IDC
 5. Huawei P50 Pro har ”enastående” kamera enligt Dxo
 6. Nothing debuterar genom trådlösa hörlurarna Ear 1

Mest läst

 1. Samsung bekräftar att det inte kommer någon ny Note
 2. Google har fortsatt med sötsakerna internt
 3. Oppo Watch 2 erbjuder Snapdragon Wear 4100 och upp till 16 dagars batteritid
 4. Här är Motorola Edge 20 Pro med 12GB RAM och 144Hz
 5. Huawei presenterar P50 Pro
 6. Huawei P50 Pro har ”enastående” kamera enligt Dxo

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket bryr du dig om smartklockor idag?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om