AI-bakgrunderna i Pixel 8 är roliga att leka med för de som gillar bakgrundsbilder

Postat:
12:38 - 2023-11-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

I en undersökning på Swedroid tidigare i år svarade hälften att de aldrig byter bakgrundsbild. För de som vill ha variation på hemskärmen och lätt tröttnar på aktuella bilden – en skara på runt 14 procent – kan dock AI-bakgrunderna i Pixel 8 vara roliga att leka med.

Dessa AI-bakgrunder är en av nyheterna i Pixel 8 som baseras på generativ artificiell intelligens. Finessen nås genom att långtrycka på hemskärmen, välja ”bakgrund och utseende”, ”fler bakgrunder” och att slutligen trycka på ”AI-bakgrund” högst upp till vänster.

Användare får välja mellan tolv olika kategorier, bland andra imaginery, painting, texture, night och terrain. Därefter presenterar gränssnittet en beskrivning och delar av beskrivningen kan bytas ut mot förvalda alternativ. Det går med andra ord inte att komponera en helt egen beskrivning av hur bakgrunden ska se ut, men möjligheterna till variation är ändå mycket stora.

Själva bildskapandet är på engelska, men det bör inte utgöra något hinder. Efter att bilden generats utifrån beskrivningen presenteras 3–4 variationer att välja mellan. När en AI-bakgrund har angivits sparas den till en lokal samling, så bilden enkelt kan återanvändas.

I två av exemplen nedan användes exempelvis först ”texture”-kategorin och prompten ”an abstract image of teal fog” respektive ”painting”-kategorin och beskrivningen ”a painting of a forest and robots in the watercolors style”. Bilderna blir ofta mysiga i brist på bättre ord, men det går även att få till mörkare och mer minimalistiska och abstrakta bakgrunder.

Finessen är del av både Google Pixel 8 och Pixel 8 Pro.

Processor: Nona-core 3GHz
Plattform: Tensor G3
RAM: 8GB
Skärm: 6,2" / FHD+ / 424PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP
Processor: Nona-core 3GHz
Plattform: Tensor G3
RAM: 12GB
Skärm: 6,7" / QHD+ / 490PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP