Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Alla officiella uppgifter om OnePlus 5 – här är nya toppmodellen

Postat:
18:45 - 2017-06-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
OnePlus har under kvällen svensk tid presenterat sin senaste telefon vilken som bekant kort och gott kallas ”5”. Det är tillverkarens sjätte telefon sedan starten sommaren 2014, när X och 3T räknas in, men blott det fjärde rena flaggskeppet. Att OnePlus valde namnet ”5” beror på att siffran fyra anses vara ett oturstal i Kina.
Vi ger oss på specifikationerna och årets flaggskepp från OnePlus säljs den här gången i två olika modeller: en version med 6 GB RAM (LPDDR4X) och 64 GB lagring (UFS 2.1), och en version med hela 8 GB RAM (LPDDR4X) och 128 GB lagring (UFS 2.1). Båda versionerna har utrustats med Qualcomms mycket kraftfulla åttakärniga chipp Snapdragon 835, i upp till 2,45 GHz, ett fastmonterat batteri på 3 300 mAh samt en 5,5-tumsskärm av ”Optic AMOLED”-typ med 1080p-upplösning (1 080 x 1 920 pixlar, 401 PPI).

Batteriet sägs via Dash Charge (5V 4A) kunna laddas från tomt till 44% fullt på blott 30 minuter, samtidigt som telefonen används, och vidare säger OnePlus att pekskärmen har förbättras för en snabbare och mer responsiv pekskärmsupplevelse.

Precis som föregångaren erbjuder OnePlus 5 dubbla SIM-kortplatser, USB Type-C och NFC. Hörlursutgången har till vår glädje inte fått stryka med. Ett trevligt tillskott är Bluetooth 5.0 vilket få smartphones hittills utrustats med. Dessvärre har inte heller OnePlus 5 fått stereohögtalare, utan blott en monohögtalare placerad i fotänden.

Fingeravtrycksläsaren sitter återigen nedanför skärmen på framsidan och användare kan välja mellan fysiska/kapacitiva tangenter och virtuella navigationsknappar i gränssnittet. Aviseringsreglaget är intakt och låter användare växla mellan olika ljudlägen utan att först behöva öppna gränssnittet.

Konstruktionen består inte oväntat av lättmetall i en så kallad unibodykonstruktion där telefonens ram och bakstycke är skuret från ett och samma stycke metall. Telefonen mäter 154,2 x 74,1 x 7,25 millimeter, med en vikt på 153 gram, och har därmed ungefär samma mått och vikt som företrädarna 3 och 3T. Det är med andra ord inte ytterst slimmade ramar runtom skärmen i stil med Xiaomi Mi Mix, LG G6, Samsung Galaxy S8 och Essential Phone, utan en mer traditionell konstruktion med relativt tjocka ramar.

En stor nyhet är de dubbla kamerorna, som sitter uppe i vänstra hörnet på bakstycket. Tillverkaren har lagt fokus just på att skapa en bättre kameratelefon. En 16 MP-kamera (f/1,7, IMX398, 1,12 mikrometer) har kombinerats med en 20 MP-sensor (f/2,6, IMX350, 1 mikrometer). Olyckligtvis tycks optisk bildstabilisering saknas. En 16 MP-kamera har placerats på framsidan.

Båda sensorerna kommer från Sony och OnePlus säger sig ha förbättrat såväl autofokusens hastighet som HDR-funktionen för svåra ljusförhållanden som exempelvis siluetter i motljus. Vidare poängterar de att mörkerprestandan är förbättrad tack vare det stora ljusinsläppet via f/1,7-optiken för huvudkameran.

Upplägget liknar det i exempelvis Iphone 7 Plus. De dubbla kamerorna möjliggör porträtt och andra närbilder med bokeh-effekter (oskarp bakgrund).

Mjukvaran består av Android 7.1.1 och senaste versionen av OnePlus egna gränssnitt OxygenOS, version 5.0 (?). Nytt i den senaste versionen av OxygenOS är bland annat ett nytt blåljusfilter, kallat ”Reading Mode” vars intensitet kan justeras med ett skjutreglage i gränssnittet. En annan nyhet är ett mer omfattande stöd för teman och inte bara ett ljust och ett mörkt tema som i tidigare versioner av OxygenOS.

Slutligen verkar OnePlus-grundaren Carl Pei vara larvigt förtjust i hamburgare från In N Out, men det tycks inte vara relaterat till telefonen i sig.

Pris och tillgänglighet

Färgalternativen är vid säljstart två till antalet och består av Slate Gray (grå) och Midnight Black (svart) och priset ligger på från 4 995 kronor. Utskick av förbeställningar påbörjas i morgon, den 21 juni, och den allmänna försäljningen börjar nästa tisdag, den 27 juni.

Mest kommenterat

 1. Vilken Androidtelefon genom tiderna är du personligen mest missnöjd med?
 2. Rykte: OnePlus kommer släppa 9E vid sidan av 9 och 9 Pro
 3. Google utser bästa Androidapparna 2020
 4. Android Auto lanseras officiellt i Sverige samt övriga Norden
 5. Bästa fynden på Cyber Monday [Uppdaterad]
 6. Samsung har börjat skicka ut skarpa Android 11 för S20

Mest läst

 1. Black Friday har officiellt startat – här är några av de bästa fynden
 2. Bästa fynden på Cyber Monday
 3. Vilken Androidtelefon genom tiderna är du personligen mest missnöjd med?
 4. Google utser bästa Androidapparna 2020
 5. Black Friday-rea även i Google Play
 6. Rapport: Microsoft vill föra Androidappar till Windows

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Skulle du sakna Galaxy Note-serien om den försvann?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om