Allt om Googles nya smartphones Pixel 8 och Pixel 8 Pro – uppdateras i sju år

Släpps 12 oktober

Postat:
16:30 - 2023-10-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
49

Google har nu i eftermiddag släppt alla officiella uppgifter om de nya AI-fokuserade telefonerna Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Efter alla rykten kastar vi oss först över de officiella specifikationerna. Båda telefonerna erbjuder Googles senaste systemkrets Tensor G3 tillsammans med säkerhets-stödprocessorn Titan M2.

Sökjätten utlovar ”nästa generationens prestanda” och säger att chippet gör Pixel 8 ”supersnabb och effektiv” med optimeringar för Googles AI, men vi får lov att återkomma med officiella tekniska detaljer om förbättringarna på hårdvarunivå. Enligt rykten har Tensor G3 dock nio kärnor: en Cortex-X3-kärna, fyra Cortex-A715-kärnor och fyra Cortex-A510-kärnor, med grafikdelen Mali-G715. Chippet förväntas erbjuda mindre värmeutveckling och bättre energieffektivitet än Tensor G2 tack vare förbättrad tillverkningsteknik.

Pixel 8 Pro

Pixel 8

Pixel 8 Pro erbjuder en 6,7-tums OLED med 1344 x 2992 pixlar, 489ppi, HDR, skyddsglaset Gorilla Glass Victus 2, samt upp till 2400 nits tillfällig ljusstyrka. Google har valt att kalla skärmen ”Super actua”. Panelen har tack vare LTPO en uppdateringsfrekvens mellan 1–120Hz.

Syskonet Pixel 8 är mindre än sin föregångare genom en 6,2-tumspanel istället för 6,3 tum. Det är en OLED med 1080 x 2400 pixlar, 428ppi, 60–120Hz uppdateringsfrekvens, Gorilla Glass Victus (inte Victus 2), HDR, samt upp till 2000 nits ljusstyrka.

Precis som tidigare sitter fingeravtrycksläsarna under skärmen och de är fortfarande optiska, istället för den säkrare och mer ovanliga ultraljudsbaserade tekniken. Ansiktsupplåsning erbjuds som komplement precis som i föregångarna. Så vitt vi vet finns ingen nya hårdvara men Googles ansiktsupplåsning är nu tillräckligt säker för att användas med Google Wallet och för att uppfylla de högsta biometriska kraven.

Pixel 8 Pro har 12GB LPDDR5X-RAM medan Pixel 8 har fått 8GB. Instegslagringarna för båda modellerna är 128GB, men taket för Pro är 512GB istället för 256GB. Lagringen har tekniken UFS 3.1.

Duon erbjuder USB-C 3.2, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, NFC, dubbel-bands GNSS, stereohögtalare, tre mikrofoner, rumsligt ljud, dubbla SIM (eSIM + nano), samt barometer, närhetssensor, ljussensor, accelerometer och gyro. Pro-upplagan har dessutom en temperatursensor som sitter på bakstycket, vilken Google rätt och slätt kallar för en termometer. Värt att nämna är att Bluetooth-integreringen har dubbla antenner för förbättrad anslutning.

Vi ser inte till UWB (ultra-wideband) i specifikationsbladet för Pro-upplagan, men det kan vara en miss eftersom föregångaren erbjuder UWB. Båda enheterna stödjer trådlös laddning och omvänd trådlös laddning, samt 30W-laddning via kabel. Den typiska batterikapaciteten för Pixel 8 är 4575mAh medan Pixel 8 Pro har fått en kapacitet på 5050mAh. Konstruktionerna är förstås IP68-klassade.

Kamerorna

Pro har en 50MP huvudkamera med sensorstorleken 1/1,31 och bländaren f1,68. På bakstycket sitter även ett telefoto-objektiv med 48MP och 5x optisk zoom, samt en 48MP supervidvinkelkamera som Google säger har en uppgraderad autofokus. Pixel 8 erbjuder samma huvudkamera men den har nu bara sällskap av en 12MP supervidvinkelkamera med synfältet 125,8 grader. Hålstanskamerorna i skärmarna erbjuder en upplösning på 10,5MP.

Totala zoomnivån, genom Googles så kallade ”Super res zoom”, är 30x för Pro och 8x för syskonet. Pro-modellen kan enligt Google fånga 10x-bilder i optisk kvalitet. Hårdvaran spelar kanske mindre roll för Google än för övriga tillverkare, då Google alltid legat i framkant gällande beräknande fotografi. Pixel 8 Pro erbjuder nya avancerade manuella kontroller i stil med en DSLR-kamera.

Pixel 8 – Pixel 8 Pro

Alla fotografi-relaterade mjukvarufunktioner skulle behöva en separat artikel, men vi kan kort nämna det magiska suddgummit, ”magisk redigering” (spöklikt avancerad bildmanipulering), Ultra HDR, makrofokus, Live HDR+, 10-bitars HDR-video, samt att det ”magiska suddgummit” nu även kan ta bort oönskade bakgrundsljud från videor.

Pro-modellen erbjuder därtill nattläge för videoinspelning, video med makrofokus, samt bokeh-effekter (snyggt suddiga bakgrunder) för video – något Google kallar ”filmisk oskärpa”. Pixel 8 Pro stödjer även timelapse i 4K med bildstabilisering, samt digital zoom upp till 20x vid videoinspelning.

Uppdateringar

Pixel 8-duon kommer få hela sju år av säkerhetsuppdateringar och så kallade ”feature drops” som ger ny funktionalitet. Uppdateringsperioden är två är längre än vad någon annan tillverkare erbjuder.

Gällande nya Androidversioner vet vi inte säkert vad som gäller, men en gissning eller förhoppning är åtminstone fem år. Svenska pressmaterialet nämner specifikt ”operativsystemsuppdateringar, säkerhetsuppdateringar och funktionslanseringar i sju år”. Vi tvivlar dock på att Pixel 8 får sju nya Androidversioner, men kanske och vi uppdaterar inlägget när vi har svar.

Uppdatering: Sjuårsperioden inkluderar OS-uppdateringar!

Pris och tillgänglighet

Google Pixel 8 och Pixel 8 Pro ligger på butikshyllor 12 oktober och kan redan förbeställas. Instegspriserna för telefonerna, båda med 128GB lagring, är 9959 kronor respektive 13 090 kronor.

Vi gör inget utlåtande om huruvida de nya Pixlarna är värda sina pris – fjolårets modeller var ganska prispressade – men det innebär samtidigt en prishöjning på 2669 kronor för Pixel 8 och på hela 3100 kronor för Pixel 8 Pro från generation till generation.

Prishöjningarna är för all del inte större än de Apple och andra aktörer gjort senaste åren, men det är ändå anmärkningsvärt. Pixel 8 Pro med 256GB kostar 13 890 kronor medan maxade 512GB-upplagan har ett rekommenderat pris på 15 390 kronor.

Vad Pixel 8 256GB kostar kan vi inte svara på i skrivande stund, då Googles pressmaterial av allt att döma innehåller ett skrivfel för prissättningen på den punkten.

Uppdatering: När Pixel 8 Pro köps mellan idag och 16 oktober ingår Pixel Watch 2 (Wi-Fi) utan extra kostnad. Erbjudandet gäller utvalda återförsäljare.