Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro

Postat:
19:40 - 2021-10-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
57

Google offentliggjorde Pixel 6 och Pixel 6 Pro redan i början av augusti, men alla tekniska detaljer har dröjt fram till ikväll. Företaget har satsat större än tidigare år, både på komponenterna och på sin marknadsföring.

Eftersom vi behövt vänta på specifikationerna börjar vi med detaljerna om hårdvaran. Pixel 6 Pro har en 6,7-tums OLED-skärm (LTPO) med 1440 x 3120 pixlar, HDR, 120Hz uppdateringsfrekvens och välvda sidor. Pixeldensiteten är höga 512ppi.

Pixel 6 är snäppet mindre då den utrustats med en 6,4-tums OLED-skärm. Panelen har 1080 x 2400 pixlar, HDR och 90Hz uppdateringsfrekvens. Skärmarna skyddas av Gorilla Glass Victus. Grundlagringen är 128GB för båda telefonerna och arbetsminnet är större än i föregångarna: 8GB i Pixel 6 och hela 12GB i Pro. Google använder LPDDR5 respektive UFS 3.1.

Pixel 6 kan skaffas med 256GB lagring medan Pro säljs med upp till 512GB lagringsutrymme. Systemkretsen består som tidigare rapporterats av Googles egna Tensor, tillsammans med säkerhets-stödprocessorn Titan M2. Jämfört med Pixel 5, som för all del inte har ett topp-chipp (Snapdragon 765G), erbjuder Tensor 80 procent högre CPU-prestanda och 370 procent högre grafikprestanda.

En annan olikhet mellan modellerna är batterikapaciteten. Pixel 6 har 4614mAh medan Pro har fått 5003mAh. Båda enheterna stödjer trådlös snabbladdning via Qi-standarden och kan snabbladdas med kabel över 30W. Det finns även stöd för omvänd trådlös laddning.

För anslutningar erbjuds 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 (med dubbla antenner) och NFC. En specialare med Pro är att den dessutom stödjer ultra-wideband (UWB). Google har valt att satsa på fingeravtrycksläsare under skärmen den här gången, istället för kapacitiva fingeravtrycksläsare på bakstycket.

Vi vet dock inte i skrivande stund huruvida Google använder en optisk läsare eller ultraljudsbaserad motsvarighet.

Kamerorna

Efter att i år efter år hållit fast vid samma bildsensorer har Google till sist uppgraderat kamerorna. Även om Google fått ut mer av hårdvaran än kanske några andra uppstår ändå till sist en fysisk begränsning av vad som går att åstadkomma.

Pixel 6 har en huvudkamera med 50MP, bländaren f1,85 och sensorstorleken 1/1,31″. Den ska släppa in 150 procent mer ljus än primärkameran i Pixel 5. Kunder får därtill en 12MP supervidvinkelkamera. Vi hade föredragit ett telefoto-objektiv som sekundär kamera, men andra kommer säkert uppskatta valet.

Det finns optisk bildstabilisering och LDAF. Kameralösningen har en slags digital zoom upp till 7x som försöker bevara bildkvaliteten och skärpan, vilken Google kallar ”Super Res”.

Pixel 6 Pro har istället tre bakre kameror. Huvudkameran är samma 50MP-sensor och likaså supervidvinkelkameran. Tillskottet är ett telefoto-objektiv med 48MP, sensorstorleken 1/2″, 4x optisk zoom och 20x hybridzoom.

En specialitet i mjukvaran är möjligheten att ta bort oönskade objekt från motivet, inklusive personer – något Google puffat för tidigare. Google kallar funktionen för ett ”magiskt suddgummi”. Kamerorna ska kunna ta skarpa och fokuserade bilder även om motivet rör sig snabbt.

Google har även skapat en rad andra finesser i mjukvaran och det redan ypperliga nattläget finns förstås kvar – och likaså läget för astrofoto. Det går att spela in 4K-video med upp till 60fps. Frontkameran har 8MP i Pixel 6 och 11,1MP i Pixel 6 Pro.

Uppdateringar

Pixel 6-duon kommer få fem års säkerhetsuppdateringar och ”Pixel-uppdateringar”. Google ska alltså underhålla telefonerna i fem år och förhoppningsvis hålla dem aktuella, men företaget utlovar inte specifikt fem år av nya Androidversioner.

Pris och tillgänglighet

Enligt en rapport från Nikkei tror Google så mycket på Pixel 6 och Pixel 6 Pro att de kommer tillverka dubbelt så många exemplar som deras telefonleveranser i fjol. Tillgängligheten är dock fortfarande mycket begränsad.

Prissättningen är överraskande förmånlig. Instegspriset för Pixel 6 är 649 euro medan Pixel 6 Pro har ett instegspris på 898 euro.