Allt om HTC:s nya mobilflaggskepp 10

Har HTC skapat en marknadsledande kamera?

Postat:
14:07 - 2016-04-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
171
HTC har precis introducerat sitt nya flaggskepp som kort och gott heter ”10”. Vi börjar med att riva av grundhårdvaran: chippet Qualcomm Snapdragon 820, en 5,2 tum stor Super LCD 5-skärm (2560 x 1440 pixlar), 4GB RAM, 32GB lagring, ett 3000mAh-batteri, LTE kategori 9, samt stöd för minneskort upp till teoretiska mängden 2TB.
Tillverkaren kallar 12MP-kameran på bakstycket för ”UltraPixel 2” – en vidareutveckling av satsningen på stort ljusinsläpp som HTC inledde genom One för tre år sedan. Främre kameran når 5MP (1.34μm / f/1,8) och intressant nog erbjuder både bakre och främre sensorn optisk bildstabilisering (OIS).

htc-10-kamera

Huvudkameran har 1.55μm, ”andra generationens” laserautofokus, samt bländartalet f/1,8. Jämfört med One M9 ska ljusinsläppet ha ökats med 136 procent. Själva kamera-appen startar på 0,6 sekunder, enligt HTC. Mjukvaran har ett avancerat manuellt läge och kan fånga bilder i RAW-formatet, för större möjligheter till efterbearbetning.

Vi finner vidare stöd för videoinspelning i 4K med bonusen att högupplöst ljud (24-bit Hi-Res) samtidigt spelas in. Enligt HTC har 10 fått 88 i betyg av DxoMark (testet har inte publicerats än), vilket i så fall innebär att telefonen delar sajtens förstaplats med Samsung Galaxy S7 Edge.

Enheten i sig har för övrigt stöd för Hi-Res Audio vid ljuduppspelning, med en 24-bitars Hi-Fi-DAC. Mjukvaran bjuder på ”personliga ljudprofiler” vilket vi förmodar fungerar som en equalizer. När du ansluter hörlurar kan du alltså anpassa ljudet efter behag. De medföljande hörlurarna är ”Hi-Res Audio”-certifierade och sägs kunna dra fördel av ljudfinesserna i hård- och mjukvaran.

htc-10-hi-res-audio

Frågan på mångas läppar är sannolikt om de främre stereohögtalarna, BoomSound, finns kvar. Telefonen har dubbla högtalare, en för bas nedtill och en för diskant upptill, med dubbla förstärkare. HTC nämner inte specifikt att ljudet spelas upp i stereo, men säger att de försökt ge en känsla av att ljudet kommer från mitten av skärmen.

Telefonen erbjuder inte oväntat en unibodykonstruktion i metall, med kraftigt fasade kanter. Den mäter 146 x 72 x 9 millimeter och väger 161 gram. Konstruktionen är inte IP-certifierad men den har ”testats mot IP53-standarden” och genomgått över 10 000 test för böjningar, repningar och fall. Enheten har temperaturtestats mellan -20 och 60 grader C.

HTC har återvänt till en kombination av kapacitiva och fysiska navigationsknappar, till skillnad mot de virtuella motsvarigheterna i föregångaren. HTC säger att de flyttat knapparna för att ge mer utrymme åt gränssnittet.

htc-10-produktbild-2

Den ovala hemknappen fungerar även som fingeravtrycksläsare. Skannern kommer från Qualcomm Fingerprint Cards och registrerar avtryck på blott 0,2 sekunder, enligt företaget. Skärmen skyddas av Gorilla Glass (2.5D) och HTC menar att dess Super LCD 5-teknik innebär 30 procent större färgdjup jämfört med en ”traditionell” LCD-panel. Skärmen sägs även vara ovanligt responsiv, med snabbare svarstider än konkurrenter som Samsung Galaxy S7 och Sony Xperia Z5.

htc-10-touch

Mjukvaran HTC Sense baseras på Android 6 Marshmallow. HTC har satsat på att minimera mängden bloatware och försökt undvika att flera förinstallerade applikationer har samma ändamål. Det ska alltså inte finnas dubbla mejlklienter eller galleri-appar, med en lösning från HTC och en annan från Google. Integrationen med Googles tjänster har blivit tightare överlag – kameraappen samarbetar exempelvis med Google Photos.

HTC har bantat ned gränssnittet med ambitionen att kunna få ut uppdateringar snabbare – hur bra det kommer fungera i praktiken återstår dock att se. En nytt systemverktyg kallat Boost+ kan övervaka systemet och rensa bort temporära skräpfiler, optimera minneshanteringen, med mera. Tanken är att telefonen hela tiden ska prestera ”som om den vore ny”. Enligt HTC:s egna mätningar har gränssnittet fördelaktig multikörning jämfört med konkurrensen.

Temastödet är naturligtvis intakt. Användare kan anpassa olika objekt i gränssnittet – antingen del för del på egen hand eller genom att applicera färdiga teman, vilka kan laddas hem från HTC:s butik. En nyhet som ett rykte tog upp häromdagen är en ”freestyle-layout” för hemskärmen. När alternativet aktiverats får användare en hemskärm utan rutnät.

htc-10-stickers

Det går således att placera ikoner varsomhelst, utan att de automatiskt lägger sig i närmaste rutan. Läget stödjer även virtuella klistermärken vilka kan ge lite extra personlig prägel på hemskärmen. Klistermärkena går att länka till appar och fungerar då som vanliga genvägar.

En annan satsning har med batteritiden att göra. Batterikapaciteten ligger som sagt på 3000mAh, upp från 2840mAh i föregångaren. Det är ingen gigantisk utökning, särskilt med tanke på att upplösningen samtidigt höjts markant. Strömsnåla komponenter i kombination med optimerad mjukvara påstås dock ge 10 upp till två dagars batteritid, med upp till 13 timmars videouppspelning och 13 timmars surfning i Chrome (HTC nämner inte testomständigheterna).

htc-10-batteritid

Batteriet stödjer Qualcomms senaste snabbladdning Quick Charge 3.0. En halvtimmas laddning sägs räcka till en hel dags användning. Snabbladdningen kombineras med en laddare HTC kallar Rapid Cool Charging 3.0. Den är 25 % mindre än tidigare och har diverse skydd mot överhettning, överladdning och kortslutning. HTC sällar sig till skaran, inklusive Google, som anammat USB Type-C. Kontakten saknar upp- och nedsida och behöver bara anslutas rätt på längden.

htc-10-quick-charge

Pris och tillgänglighet

HTC 10 blir tillgänglig ”innan månadens slut” i Sverige. Det rekommenderade cirkapriset är 7490 kronor och telefonen kommer säljas av Elgiganten, Dustin, Webhallen, Media Markt, CDON, med flera.

Bildgalleri