Amazon bekräftar att lanseringen av Amazon.se påbörjats

Postat:
12:26 - 2020-08-04
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
65

Amazon tillkännager i ett pressmeddelande som skickats ut under dagen att lanseringen av Amazon.se påbörjats. Företaget uppger samtidigt inget datum för när den svenska butiken kommer att öppna.

Av pressmeddelandet som framgår nedan i sin helhet framträder ingen tidsplan, men det konstateras att Amazon varit tillgängligt för svenska konsumenter genom de europeiska sidorna (exempelvis .de, .fr, .it, .es) under flera år, och att nästa steg är att erbjuda ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige.

Fokus kommer enligt Alex Ooates, Vice President EU Expansion på Amazon, att ligga på låga priser, stort utbud och snabba leveranser med förhoppningen om att på sikt vinna de svenska kundernas förtroende.

Amazon ska lansera Amazon.se

Stockholm, 4 augusti 2020 – Idag offentliggör Amazon att de påbörjat lanseringen av Amazon.se, vilket innebär en ny köpupplevelse för svenska kunder, samt möjligheter för mindre, lokala företag att nå fler kunder – både i Sverige och över hela världen.

”Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu, säger Alex Ootes, Vice President EU Expansion på Amazon. ”Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende.”

Uppskattningsvis 60 procent av all fysisk försäljning på Amazon globalt sker via försäljningspartners. Idag finns 1,7 miljoner små och medelstora företag världen över som säljer sina varor genom Amazons butiker, och under förra året passerade fler än 200 000 entreprenörer 100 000 USD i försäljning. Varje år investerar Amazon tiotals miljarder kronor i förbättrad infrastruktur, bättre verktyg och tjänster som gör det möjligt för små och medelstora företag att nå nya kunder och framgångsrikt sälja sina produkter online. De som är intresserade av att sälja på Amazon kan ta kontakt via [email protected].

“Möjligheterna på Amazon är enorma. Amazon har vuxit till att bli vår viktigaste kanal för export och inom de första månaderna av vårt samarbete med Amazon nådde vi ett positivt kassaflöde”, säger Pierre Magnusson, Head of E-Commerce på N!CK’S, som tillverkar och säljer nyttiga snacks. ”N!CK’S fortsätter att växa och har blivit ett av de bästsäljande varumärkena inom vår kategori, och vi ser fortfarande en 50-procentig årlig tillväxt enbart från Amazons butiker inom EU. Jag skulle definitivt rekommendera fler svenska företag att börja sälja på Amazon.”

–Amazon SE

 

I forumet på Swedroid finns en tråd för handel via Amazon Tyskland och av rapporterna i denna tråd framträder en bild där leveranserna mellan Tyskland och Sverige blivit betydligt snabbare de senaste månaderna.

Eftersom det inte är bekräftat att det finns ett svenskt varulager är det rimligt att anta att Amazon inledningsvis kommer skicka via Tyskland, vilket skulle kunna förklara den plötsliga skillnaden av leveranstider som Swedroids medlemmar rapporterat om.

Utrullningen av Amazon i Europa har gått långsamt sedan etableringen i Tyskland,  Storbritannien (1998) och Frankrike (2000). Det kom att dröja ett decennium från lanseringen i Frankrike till dess att Amazon gjorde inträde i Italien (nov, 2010) och Spanien (sep, 2011), för att sedan dröja ytterligare ett decennium innan lanseringen ägde rum i Nederländerna (mars, 2020).

Det är svårt att sia om när Amazon kan komma att öppna den svenska butiken, men rimligtvis borde det finnas en ambition om att göra det i god tid till Black Friday (27/11) och den begynnande julhandeln, vilket också rykten talar för.

[Diskutera Amazon SE i forumet]

[Diskutera Amazon DE i forumet]