Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige

Begränsat utbud och märkliga översättningar

Postat:
11:58 - 2020-10-28
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Amazon har öppnat i Sverige. E-handelsportalen slog officiellt upp dörrarna under onsdagsmorgonen med ett något begränsat utbud i jämförelse med de i Europa sedan tidigare etablerade butikerna.

Stockholm – October 28, 2020 – Starting today, customers across Sweden can visit Amazon.se to shop from a selection of over 150m products, with the benefit of everyday low prices and reliable free delivery for eligible orders above SEK 229. Amazon.se features a vast selection of products across more than 30 categories, such as Books, Consumer Electronics, Sports and Outdoor, Tools and Home Improvement, Toys and Baby, including products from thousands of European and local Swedish businesses.

Aboutamazon.eu

Enligt Amazon ingår för närvarande 150 miljoner produkter i katalogen och för beställningar med ett ordervärde som överstiger 229 kr erbjuder företaget fri frakt. Till produktkategorier som erbjuds hör bland annat annat böcker, konsumentelektronik, sportartiklar, verktyg och babyprodukter.

Om ordervärdet understiger 229 kr tillkommer frakt från 29 kr och uppåt. Prioriterad leverans till närmaste ombud kostar från 49 kr medan prioriterad hemleverans kostar från 65 kronor. För prioriterad leverans är leveranstiden i regel en dag medan ordinarie leveranstid kan variera mellan 2-3 dagar.  För alternativet ”Leverans till närmaste ombud” är det möjligt att välja ombud manuellt i en lista som presenteras vid ifyllning av postnummer.

De stora flertalet av produkterna kommer förmodligen att skeppas från Amazons lager i Eskilstuna, men det är inte osannolikt att en och annan produkt också kan komma att skeppas från någon av Amazon övriga Europa-lager. Det är baserat på rapporter i forumet inte ovanligt att en produkt som beställs via exempelvis Amazon Tyskland kan komma att skickas via ett lager från Amazon UK.

Eftersom Amazon verkar ha låtit maskinöversätta stora delar av produktbeskrivningarna lämnar översättningarna i många fall ett och annat att önska. Exempelvis översätts ”soundbar” med ljudstång, och det finns ett otal ytterligare exempel på minst sagt märkliga översättningar. I motsats till på Amazon DE finns ingen möjlighet att ändra språk till engelska.

Amazon erbjuder en marknadsplats som är öppen för tredjepartssäljare vilket innebär att köpvillkoren skiljer sig åt beroende på vem som säljer produkten och hur varan fraktas. För artiklar som fraktas av Amazon hanteras returer i enlighet med Amazons Returpolicy för Amazon.se och punkt 2 i Kӧpvillkoren. För artiklar som inte fraktas av Amazons gäller säljarens returvillkor, som framträder under länken för säljarens namn under produktbeskrivningen.

Amazon erbjuder en form av öppet köp som de kallar för ”frivillig returgaranti” som innebär att varor kan returneras till Amazon inom 30 dagar efter mottagandet av produkterna om produkterna är kompletta och i ett oanvänt och oskadat skick enligt företagets returpolicy.

I tillägg till din 30-dagars returgaranti har kunder i Sverige en lagstadgad reklamationsrätt avseende defekta produkter under en period om tre år (kunder i andra EU-medlemsstater har en lagstadgad reklamationsrätt under en period om två år) efter leveransen av varorna och kan begära reparation eller utbyte av varor som har köpts på Amazon.se om dessa varor har defekter eller inte motsvarar beskrivningen. Om varorna inte kan repareras eller bytas ut inom rimlig tid eller inte kan repareras eller bytas ut utan svårigheter kan du begära återbetalning eller en minskning av inköpspriset.

–Amazon.se

Utöver returgarantin erbjuder inte Amazon några särskilda garantivillkor för produkter som säljs av och fraktas av bolaget, utan hänvisar i stället till reklamationsrätten enligt ovan.

I både Tyskland, Italien, Frankrike såväl som Nederländerna erbjuder Amazon lojalitetsprogrammet Prime. Tjänsten inkluderar bland annat fri prioritetsfrakt och möjlighet att ta del av särskilda erbjudanden mot en fast månadsavgift. Eftersom innehållet varierar från region till region skiljer sig priset åt, men som exempel kan nämnas €7,99/mån för Tyskland och £7,99/mån för Storbritannien. I dessa länder ingår ”Prime Reading”, ”Prime Music”, ”Prime Video”, ”Prime Gaming”.  För närvarande är det oklart när Prime kommer att lanseras i Sverige, men rimligtvis sker det någon gång under nästa år.

[Amazon.se i Swedroid forum]

Länkar: 

[Leveranspriser inom Sverige]

[Köpvillkor]

[Garanti]

Mest kommenterat

 1. Arnold Goldberg ny chef för svagt presterande Google Pay
 2. Har IOS bättre appar än Android?
 3. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 4. Apple Music näst största musikströmningstjänsten, Spotify dominerar
 5. Fler pressbilder på Samsung Galaxy S22 Plus
 6. Kostnadsfria utgåvan av G Suite försvinner

Mest läst

 1. Ge oss USB-C för allt
 2. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 3. Google lägger ned YouTube Originals
 4. Har IOS bättre appar än Android?
 5. Ännu en Ultra-läcka
 6. Android 12 kan inaktivera 2G av säkerhetsskäl

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om