Analys: Google betalar Apple 15 miljarder dollar för vara standardsökmotor i IOS

Postat:
11:55 - 2021-08-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Hur webbläsare tjänar pengar är inte alltid uppenbart för användarna. Bland annat kan utvecklarna få betalt för bokmärkena som visas från början, men framförallt genom att sökmotorer betalar för att få vara standardsökmotor i webbläsaren.

Apple är sannolikt det företag som tjänar allra mest på avtal med sökmotorer. Google betalar enorma summor till Apple för att vara standardsökmotor i IOS och Safari. Enligt analytiker från Bernstein kommer Google betala Apple hela 15 miljarder dollar under 2021.

Med dagens växelkurs motsvarar det lite drygt 130,5 miljarder kronor. För Apple blir naturligtvis detta ett väldigt lukrativt avtal utan kostnad, annat än att låta IOS genomföra sökningar med den sökmotor de flesta ändå föredrar.

Summan förväntas växa till mellan 18–20 miljarder dollar under 2022. Analytikerna menar att Google delvis betalar så pass mycket för att buda över Microsoft, så att Bing inte blir ny standardsökmotor i IOS. Det spekuleras kring att en smärtgräns kan nås så att Google väljer att inte betala Apple alls i framtiden.