Android 12 erbjuder bättre och mer enhetliga widgetar

Postat:
17:52 - 2021-05-24
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
11

Widgetar har varit en grundfunktion i Android sedan systemets barndom. Google vill modernisera widgetarna i och med Android 12 och göra de snyggare och mer interaktiva och kraftfulla.

De kommer ha inbyggt stöd för objekt som kryssrutor och av- och på-knappar, så att det går att göra mer direkt från hemskärmen utan att behöva öppna tillhörande appen. Utvecklare kommer även få större kontroll över hur widgetar personanpassas.

Apple introducerade widgetar på hemskärmen i IOS förra året. De är inte interaktiva likt widgetarna i Android, men samtidigt betydligt mer enhetliga. Google försöker sig på något liknande och vill göra Androids widgetar mer homogena, bland annat genom att alla måste ha samma typ av rundade hörn.

Widgetarna rättar sig efter Androids nya dynamiska tema-motor, och de ska stödja systemets mörka och ljusa tema. Utvecklare kan även ange bättre beskrivningar för sina widgetar och de kan tillhandahålla widgetar i exakta storlekar, samtidigt som den responsiva layouten bevaras.

Även om widgetarna har förbättrats i Android 12 är det som vanligt upp till utvecklarna att anamma nyheterna.