Android Auto får svenskt språkstöd – ett steg närmare lansering

Postat:
13:59 - 2017-03-10
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
38
Google har varit allt annat än snabba med lanseringen av Android Auto i Sverige. Tjänsten som lanserades under andra halvan av 2015 i USA har ännu inte hittat till Norden trots att ett flertal biltillverkare som Volvo, Audi, Ford, Honda, Seat, Volksvwagen och Kia m.fl. erbjuder bilmodeller med stöd för det.
I den senaste versionen av Android Auto finns dock ett tecken som tyder på att en lansering närmar sig. Programmet har nämligen fått svenskt språkstöd och det ser ut att vara komplett.

För att dra nytta av Android Auto behöver inte bilen vara Android Auto-kompatibel trots att applikationen uppmanar användaren att ansluta telefonen till bilen. I en Android Auto-kompatibel bil kommer innehållet som syns på telefonens skärm att förflyttas till bilens bildskärm, men det går som bilderna nedan visar lika bra att köra applikationen fristående på en telefon eller surfplatta.

I Android Auto-läget förenklas och förstoras alla element för att det skall vara lättare att se och hantera telefonens funktioner på avstånd. Tyvärr fungerar inte detta med alla applikationer utan ett program måste anpassas för att bli Android Auto-kompatibelt.

Vid första uppstart ombeds användaren testa röstkommandon genom att säga ”OK Google, hitta bensinmackar” varvid bensinmackarna som finns i närheten listas. För navigering fungerar bland annat kör till <plats>, <adress> eller ”hem”.

Vid anslutning till bilen med den senaste versionen av Android Auto finns möjlighet att välja en annan navigeringsapplikation. Eftersom det för närvarande inte finns någon annan Android Auto-kompatibel app att välja på är det svårt att testa funktionaliteten, men enligt uppgift är numera Google-ägda Waze på väg att bli Auto-kompatibelt inom kort.

Applikationen har begränsat med inställningsmöjligheter. Genvägen ”Appar till Android Auto” går förvirrande nog till  ”Appar för Android Wear” i svenska Google Play, men trots det visas underkategorin ”Måsten för Android Auto”.

Till media-appar som fungerar med Android Auto hör bland annat Google Play Musik, Pocket Casts och Spotify med tillhörande röstkommandon som exempelvis: Spela <artist>, <artist> <låt>, <artist> <album>, <podcast> <avsnitt>.  Det går också att styra uppspelningen genom kommandon som ”nästa låt”, ”föregående låt” eller ”pausa”.
Telefonfunktionen låter användaren lista kontakter eller slå nummer, men däremot inte skriva SMS av förklarliga skäl. I engelskspråkiga versionen går det att diktera SMS, något som inte fungerar på svenska när vi testar. Det går att använda röstkommandon precis som vanligt för att ringa upp kontakter – exempelvis: ring <för> <efternamn>.

Till listan med tillverkare som i dagsläget erbjuder bilmodeller med Android Auto hör Volvo, Audi, Ford, Honda, Hyundai, KiaMercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Skoda, SEAT samt Volkswagen.

Android Auto går inte att installera via Google Play i dagsläget så den som vill prova på Android Auto behöver hämta hem installationsfilen och installera appen  manuellt.  Installationsfilen går att hämta hem via tjänsten APK mirror. Vi rekommenderar inte att hämta APK-filer från andra källor än APK Mirror så länge de inte verifierar paketen mot Google Play, vilket minskar risken för malware.

Tipsa gärna Swedroid på tips(a)swedroid.se om du har information gällande Sverigelanseringen av Android Auto, eller använd vårt kontaktformulär om du önskar förbli anonym.

[Android Auto i Swedroid forum]

Mest kommenterat

 1. Vilka strömningstjänster har du tillgång till?
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 4. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 5. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

Mest läst

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 4. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 5. Motorola smygpresenterar nya Razr
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka strömningstjänster har du tillgång till?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om