Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Android Auto får svenskt språkstöd – ett steg närmare lansering

Postat:
13:59 - 2017-03-10
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Google har varit allt annat än snabba med lanseringen av Android Auto i Sverige. Tjänsten som lanserades under andra halvan av 2015 i USA har ännu inte hittat till Norden trots att ett flertal biltillverkare som Volvo, Audi, Ford, Honda, Seat, Volksvwagen och Kia m.fl. erbjuder bilmodeller med stöd för det.
I den senaste versionen av Android Auto finns dock ett tecken som tyder på att en lansering närmar sig. Programmet har nämligen fått svenskt språkstöd och det ser ut att vara komplett.

För att dra nytta av Android Auto behöver inte bilen vara Android Auto-kompatibel trots att applikationen uppmanar användaren att ansluta telefonen till bilen. I en Android Auto-kompatibel bil kommer innehållet som syns på telefonens skärm att förflyttas till bilens bildskärm, men det går som bilderna nedan visar lika bra att köra applikationen fristående på en telefon eller surfplatta.

I Android Auto-läget förenklas och förstoras alla element för att det skall vara lättare att se och hantera telefonens funktioner på avstånd. Tyvärr fungerar inte detta med alla applikationer utan ett program måste anpassas för att bli Android Auto-kompatibelt.

Vid första uppstart ombeds användaren testa röstkommandon genom att säga ”OK Google, hitta bensinmackar” varvid bensinmackarna som finns i närheten listas. För navigering fungerar bland annat kör till <plats>, <adress> eller ”hem”.

Vid anslutning till bilen med den senaste versionen av Android Auto finns möjlighet att välja en annan navigeringsapplikation. Eftersom det för närvarande inte finns någon annan Android Auto-kompatibel app att välja på är det svårt att testa funktionaliteten, men enligt uppgift är numera Google-ägda Waze på väg att bli Auto-kompatibelt inom kort.

Applikationen har begränsat med inställningsmöjligheter. Genvägen ”Appar till Android Auto” går förvirrande nog till  ”Appar för Android Wear” i svenska Google Play, men trots det visas underkategorin ”Måsten för Android Auto”.

Till media-appar som fungerar med Android Auto hör bland annat Google Play Musik, Pocket Casts och Spotify med tillhörande röstkommandon som exempelvis: Spela <artist>, <artist> <låt>, <artist> <album>, <podcast> <avsnitt>.  Det går också att styra uppspelningen genom kommandon som ”nästa låt”, ”föregående låt” eller ”pausa”.
Telefonfunktionen låter användaren lista kontakter eller slå nummer, men däremot inte skriva SMS av förklarliga skäl. I engelskspråkiga versionen går det att diktera SMS, något som inte fungerar på svenska när vi testar. Det går att använda röstkommandon precis som vanligt för att ringa upp kontakter – exempelvis: ring <för> <efternamn>.

Till listan med tillverkare som i dagsläget erbjuder bilmodeller med Android Auto hör Volvo, Audi, Ford, Honda, Hyundai, KiaMercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Skoda, SEAT samt Volkswagen.

Android Auto går inte att installera via Google Play i dagsläget så den som vill prova på Android Auto behöver hämta hem installationsfilen och installera appen  manuellt.  Installationsfilen går att hämta hem via tjänsten APK mirror. Vi rekommenderar inte att hämta APK-filer från andra källor än APK Mirror så länge de inte verifierar paketen mot Google Play, vilket minskar risken för malware.

Tipsa gärna Swedroid på tips(a)swedroid.se om du har information gällande Sverigelanseringen av Android Auto, eller använd vårt kontaktformulär om du önskar förbli anonym.

[Android Auto i Swedroid forum]

Aktuellt

5G eller 4G, det är frågan?

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 2. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 3. Krav på pant för mobiltelefoner i sakpolitisk överenskommelse mellan S, C, L och MP
 4. Antydan om att Sony kommer slopa Compact-serien
 5. Apptips: Solid Explorer är en suverän filhanterare för Android
 6. Google har slutat tillverka Chromecast Audio

Mest läst

 1. Google påbörjar utrullningen av One i Sverige – välkomstpresent i form av värdecheck på Google Play
 2. Google har slutat tillverka Chromecast Audio
 3. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 4. Huawei P20 Pro och P20 uppdateras till Pie och EMUI 9 i Sverige
 5. Kan det här verkligen vara OnePlus 7?
 6. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Ni som uppgraderar i år: bryr du dig om huruvida mobilen stödjer 5G?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey