Android Open Accessory – en ny standard för Android-tillbehör

Postat:
15:42 - 2011-05-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
37

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9A_XeTavdkw

En Google I/O-presentation som under gårdagen kom lite i skymundan av de övriga tillkännagivandena, är att företaget skapat en helt ny standard för Android-tillbehör som de valt att kalla Android Open Accessory. Enheter som kör Android 2.3.4 eller högre kommer att kunna utnyttja standarden, som gör att apparater kopplade till en Android kan kommunicera med den i ett speciellt ”tillbehörsläge”.

Den nya standarden innebär att tillverkare kommer kunna ge ut tillbehör som bättre kan integreras med Android-enheter av alla de slag. När en apparat kopplas till en kompatibel Android i tillbehörsläget, agerar tillbehöret USB-värd, medan Android-enheten utgör själva enheten. Många tidigare Android-mobiler har inte kunnat initiera anslutningar med externa USB-enheter – Android Open Accessory får emellertid bukt med denna begränsning och låter Android starta anslutningen.

Google presenterade sin nya standard genom att visa hur en Nexus S kopplas till en motionscykel via USB, vilket man kan se i videon här ovan. När telefonen ansluts till cykeln, känner den igen tillbehöret och startar automatiskt rätt program – den här gången ett spel som man styr genom att trampa snabbare eller långsammare med cykelpedalerna, vilket drog hem skratt och applåder från publiken.

Tidigare har det emellanåt varit besvärligt att hitta tillbehör som passar, men i och med den nya standarden torde förhoppningsvis kompatibilitetsproblem snart vara ett minne blott. För tillfället kan Android Open Accessory bara hantera USB, men stöd för Bluetooth ska komma senare.

Genom developer.android.com och Phandroid

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu: