Android stabilare än IOS

Postat:
11:54 - 2014-03-28
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
82

Ett av argumenten för IOS brukar vara att ”det bara fungerar” men enligt en undersökning av företaget Crittercism så är det faktiskt så att Android överlag är stabilare och kraschar mer sällan.  Företaget övervakar en mängd Android och IOS-appar och samlar in data från miljontals enheter vilket gör att de har möjlighet att få en bra översikt över hur olika appar uppträder på olika enheter.

De har släppt en 20-sidig rapport som innehåller en mängd med intressant data.

  • Som väntat så kraschar Gingerbread mest (1.7%) medan senare versioner nu i snitt endast kraschar 0.7% gånger appar körs. Surfplattor kraschar något oftare än telefoner.
  • Samsung är stabilast både på telefon och surfplattesidan med S4 som den mest stabila telefonen med en genomsnittlig kraschfrekvens på 0.9%
  • Även om Apple förbättrar stabiliteten hos IOS så ligger den genomsnittliga kraschfrekvensen hos IOS 7.1 fortfarande på 1.6% vilket är i nivå med Android Gingerbread. Även hos IOS så krashar surfplattorna oftare än telefonerna.
  • Som väntat så kraschar spel oftare (4.4%) än andra typer av appar vilket naturligtvis delvis kan förklaras av att hårdvaran pressas extra mycket.

Som ägare till både Android- och IOS-enheter (iPad2 och iPad 4) så känns det till viss del igen. De två iPadarna som används av undertecknats barn har på sistone haft en tendens att krascha relativt ofta i olika spel och en ominstallation är nog på gång. Det undertecknad noterat är dock att kraschar ofta hanteras olika i Android och IOS. I IOS så stängs bara spelet ner (i undantagsfall har allt hängt sig) medan man oftare får ett riktigt felmeddelande hos Android att en app eller en service har slutat fungera. Eventuellt är det en bidragande orsak till att många fortfarande tror att IOS är stabilare.

Ingen av felprocenten är direkt horribla och visar att båda hos Android och IOS har man lyckats bra med att minimera krascher trots komplexiteten hos operativsystemen.

Det intressanta nu vore en uppställning på vilka specifika appar som kraschar mest. Det räcker med en dålig kodad app för att ge användaren en dålig upplevelse som kan färga åsikten om telefonen och/eller operativsystemet.