Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Android-telefoner och uppdateringar [Krönika]

Postat:
16:48 - 2009-11-29
Skribent:
Tor
Kommentarer:

eclair-galaxyÄnda sedan den första Android-telefonen släpptes har ett antal frågor varit aktuella. De flesta som har en telefon med Android har tänkt på dessa och vägt in det vid inköpet.

Hur kommer det att vara med framtida uppdateringar av operativsystemet? Är det självklart att telefonen kommer att få dessa uppdateringar? Går det att räkna med fortsatta uppdateringar även längre fram i tiden?

Mitt eget val låg länge mellan HTC Magic och HTC Hero. Magic med redan då utvecklade CyanogenMOD och vanilla Android. Hero med 3.5mm-jack som jag är en viktig del för mig samt en, i teorin, bättre kamera. Mitt val har lett till viss avundsjuka gentemot ägare av Magic med dess mer utvecklade community. Väntan på Kernel Sources till Hero från HTC samt en väntan på besked hur det blir med varje nyligen utannonserad version av Android har tagit upp en del tankar i efterhand.

Till att börja med en väntan på besked om Donut (1.6) som till slut hoppades över till förmån för Eclair (2.0). Sedan lättnaden vid beskedet som nätt och jämnt vägde upp de tankar som uppstod i väntan på just detta.

Har jag köpt en telefon som inte kommer att uppdateras? Behöver jag sätta min tillit till frivilliga i det community som har uppstått?

Sedan slog det mig i en diskussion på vårt forum hur olika tillverkarna och vi, konsumenterna, troligtvis ser på det hela. Vi köper en telefon med ett mobilt operativsystem som uppdateras i en rasande takt från Googles sida. Självfallet förväntar vi, de mer avancerade användarna, oss att våra telefoner ska uppdateras i samma takt om operativsystemet i sig. Vi förväntar oss dessa någorlunda snabbt och vill ha löpande information från tillverkaren om status på detta.

Tillverkarens syn på det hela är troligen annorlunda. De har lagt tid och energi på att anpassa en version av Android till sin hårdvara. Släppt en telefon på marknaden och sedan skickat ut uppdateringar baserade på samma version av operativsystemet. Samma version av i grunden men med förändringar som förbättrar den versionen utan att tillföra de förändringar och förbättringar som Google har gjort under tiden.

Det är dock inget nytt. Så har det för det länge sett ut inom mobilmarknaden. Se hur Sony Ericsson, Nokia, Samsung, LG med flera har uppdaterat vanliga mobiltelefoner traditionellt sett. De släppen telefon med ett mobilt operativsystem från Symbian, Sony Ericsson,Microsoft eller annat operativsystem. När, och om, det kommer en uppdatering så är det i många fall samma version av operativsystemet. Någon uppdatering av delar som har dragits med buggar eller annan nedsatt funktionalitet blandad med prestandaförbättringar.

Där kommer den intressekonflikt som gett upphov till otaliga rykten, diskussioner och frågetecken kring Android och respektive telefons framtid. Konsumenterna kräver en uppdatering av telefonen som går stick i stäv med traditionen inom mobilbranschen. Enligt oss konsumenter så ska operativsystemet uppgraderas även på äldre telefoner oavsett om de är utpräglade business-modeller eller inte. För gemene man som köper en telefon och sedan använder den utan att lägga större vikt vid densamme, mer än att den fungerar och har till exempel kamera, så är det inget problem. För den som är insatt och ser hur stor skillnaden är mellan de olika versionerna blir det en helt annan sak.

Med anledning av just detta så har det de senaste dagarna florerat rykten om att HTC Magic, Samsung Galaxy och möjligtvis andra telefoner inte kommer att få någon uppdatering till Eclair (2.0). Vissa uttalanden har även gjorts från till exempel Samsung. Själv började jag fundera hur pass framtidssäker min telefon är.

Anser jag det vara godtagbart att ha betalat förhållandevis mycket för telefonen och sedan inte får tillgång till de förbättringar som kommer i nya versioner av operativsystemet?

Dessutom uppstod en nyfikenhet att försöka utröna hur tillverkarna ser på saken och vad deras åsikt är om just detta.

Därför tog vi kontakt med HTC och Samsung för att ta reda på hur de ser på saken och var de står i frågan. De telefoner vi har koncentrerat oss på i våra frågeställningar är just HTC Magic och Samsung Galaxy. Båda väldigt tidiga telefoner med Android och som dessutom införskaffats av många intresserade som inte kunnat hålla pengar och händer i styr.

För att finna svar på dessa frågor har vi vid olika tillfällen kontaktat respektive företag. En gång som vanlig kund med funderingar kring detta och därefter via mer officiella kanaler som Swedroid.

Första samtalet gick till HTC gällande Magic och nedan är den fråga som ställdes samt det svar som levererades.

Hej! Jag har en HTC Magic och har sett på diverse hemsidor att Google ska släppa Android 2.0 inom en snar framtid, om de inte redan gjort detta. Min fundering är således om denna uppdatering kommer att komma till Magic och isåfall när?
Inget officiellt beslut taget än så länge. Det kan vi säga är att den telefonen som det ska komma till är till Hero där det finns ett officiellt beslut taget. Vi vet att det har varit vissa missförstånd vid kontakt med vår support tidigare om detta. Det är dock som sagt att inget officiellt beslut är taget.

Den andra kontakt som gjordes var självfallet till Samsung gällande Galaxy med exakt samma fråga men då gällande Galaxy.

Hej! Jag har en Samsung Galaxy och har sett på diverse hemsidor att Google ska släppa Android 2.0 inom en snar framtid, om de inte redan gjort detta. Min fundering är således om denna kommer att komma till Galaxy och isåfall när?
Inga uppgifter alls om detta än så länge. Jag tycker det vore konstigt om den inte kommer till telefonen. Information kommer på vår hemsida när vi får den och uppdatering kommer att kunna ske via den vanliga programvaran du använder på datorn när telefonen är ansluten.

Nästa steg var att ta kontakt med respektive företags PR avdelning för att se hur företages officiella hållning är.

HTC PR

Hej Camilla,Vi undersöker för närvarande hur framtiden ser ut för dagens Android-telefoner och hoppas att du har möjlighet att hjälpa oss med att svara på några frågor, vi värdesätter all information som ni kan ge oss.

Googles operativsystem mognar i rask takt och blir både mer funktionsrikt och snabbare för var ny version, som ägare av en Google Android-telefon vill man förstås dra nytta av det här. Om man köper en HTC-telefon utrustad med Android i dag, vilka garantier kan man då som kund få för att telefonen kommer att hållas ajour med framtida versioner av Android?

Vi har genom er Twitter-kanal blivit meddelade om att HTC Hero kommer att få en Android 2.0-uppdatering, kan även HTC-magic- och Tattoo-ägare vänta sig en sådan uppdatering?

Hej Bernard,
Tak for din mail.
jeg skal naturligvis give dig information om denne form for opgradering bliver aktuel for vores øvrige produkter. Gratulerer i øvrigt for et meget fint website om Android som jeg naturligvis følger.

Fortsat god dag.

Mange venlige hilsner
Camilla Sebelius, HTC Europe

Vi kontaktade även Samsung i hopp om ett klargörande. Faktum är att vi väntade med den här krönikan i en vecka extra bara för att ge dem mer tid att svara. Då vi inte har erhållit ett svar till dags dato så vi publicerar det hela ändå.

Det är med viss uppgivenhet jag noterar den bristande informationen gällande nuvarande Android-telefoner och deras framtid. Kommer vi att få se uppdateringar till telefonerna? Kan vi förvänta oss fler uppdateringar även efter en första? Frågorna är många men svaren är än så länge obefintliga. Vi fortsätter att försöka få klarhet i hur HTC, Samsung med flera ser på det hela och när vi har officiella uttalanden så kommer dessa förstås att publiceras.

Mest kommenterat

 1. Hur mycket är du beredd att betala för en telefon idag?
 2. Asus Zenfone 8 är IP68-klassad
 3. Sonys specialmodell Xperia Pro släpps i Sverige för 24 990 kronor
 4. OnePlus-telefoner kommer få temabutik
 5. Google råkar avslöja trådlösa hörlurarna Pixel Buds A
 6. Andra generationens Nest Hub börjar säljas i Sverige

Mest läst

 1. Hur mycket är du beredd att betala för en telefon idag?
 2. Strömningstjänsten Paramount+ nu allmänt tillgänglig
 3. Google kommer aktivera tvåstegsverifiering som standard
 4. EU anser att Apple bryter mot konkurrenslagstiftningen
 5. Google och Samsung skickar ut maj-uppdateringen
 6. Sonys specialmodell Xperia Pro släpps i Sverige för 24 990 kronor

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket är du beredd att betala för en telefon idag?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om