Android verkar till sist få ett systemomfattande mörkt tema

Postat:
13:00 - 2019-01-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

Google har experimenterat med mörkt tema i Android i årtal. Ibland har alternativet varit dolt bland utvecklarinställningarna. Google har angivit ursäkter som att det har varit svårt att skapa ett mörkt tema som är enhetligt genom både system och appar, utan kontrastproblem.

Vore det inte trevligt att kunna aktivera ett mörkt tema, så får hela systemet mörkare bakgrunder – inklusive alla appar som har implementerat ett mörkt tema? Ännu trevligare vore det om inställningen kunde följa solens upp- och nedgång, eller schemaläggas manuellt.

Android 9 Pie har faktiskt ett alternativ för mörkt tema. I nuläget påverkar det dock endast ett fåtal delar av systemet, men vissa av Googles appar som stödjer mörkt tema rättar sig faktiskt efter inställningen.

Hör och häpna – men ett systemomfattande mörkt tema ser ut att komma i och med Android Q. I felrapporteringssystemet för Chromium, av alla ställen, nämns att mörkt tema är en ”godkänd funktion för Q”. Google-arbetaren skriver vidare att ”alla objekt i gränssnittet måste ha fått ett idealiskt mörkt tema innan maj 2019”. På tiden!