Androids 18-månaders uppdateringsgaranti är tandlös i praktiken [Krönika]

Postat:
18:15 - 2012-11-13
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
74

I maj förra året meddelade Google att de största androidtillverkarna och medlemmarna i Open Handset Alliance gått med på att uppdatera sina enheter under 18 månader efter att de släppts. Tanken var att denna 18-månaders uppdateringsgaranti skulle råda bot på bristen på uppdateringar och att fler enheter skulle begåvas med senaste versionen av Android.

Google drog dessutom upp riktlinjer för hur lång tid det får ta innan uppdateringarna skickas ut. Det lät väldigt bra men redan då ställde vi oss tveksamma på grund av en tydlig reservation: garantin gäller bara så länge hårdvaran klarar av androidversionen. Den lilla finstilta fotnoten kan lätt användas som en ursäkt oavsett om det stämmer eller inte och gör garantin verkningslös i praktiken. 

Man kan även fråga sig vad de här 18 månaderna egentligen innebär? Är det 18 månader från när enheten lanserades för den första marknaden, även om den släpptes i en annan region ett halvår senare? Gäller garantin om en ny androidversion landar två månader innan 18-månadersperioden passerat, eller innebär det att tillverkaren har för kort tid på sig?

Tillverkarna kan mycket väl ha helt rätt, men hårdvaruargumentet har hittills använts av HTC för att inte uppdatera Desire till Gingerbread för alla (brist på internt lagringsutrymme) och för att inte uppdatera några enheter som har 512MB RAM till Jelly Bean. Även Samsung verkar låta bli att uppdatera enheter med 512MB RAM och Sony uppdaterar inte ens sitt flaggskepp Arc S från förra hösten till Jelly Bean på grund av för klen hårdvara.

Vad tycker ni om androidtillverkares förmåga (eller oförmåga) att uppdatera sina enheter? Tycker ni uppdateringsgarantin har tillfört något eller är den poänglös i praktiken? Köper ni att vissa relativt nya enheter helt enkelt inte klarar av nya androidversioner eller tror ni tillverkare ibland tycker att det inte är värt pengarna att uppdatera en enhet? Är man bara säker ifall man har en Nexus-enhet? Lämna gärna en kommentar och berätta.