Androidtid [Söndagskrönika]

Postat:
12:25 - 2010-12-05
Skribent:
| upnorth
Kommentarer:
364

Jag satt precis och tänkte på Google Nexus One med lite nostalgi, mycket tack vare ryktena kring Samsungs nya telefon som spekulerats vara uppföljaren. Det hela blev inte mindre spännande av att Eric Schmidt själv demonstrerade den på en mässa ganska nyligen. Men vi befinner oss faktiskt i samma år som när den lanserades – är det bara jag eller borde de romantiska känslorna komma lite senare?

Google hade som bekant två anledningar till att ge sig in i mobilbranschen; man såg att mobil informationsanvändning skulle öka explosionsartat och ville inte tappa marknadsandelar, men man ville också förhindra att Apple låste in allt fler användare i ett slutet system som bromsade utvecklingen och innovationen. Frågan är om man anade vilken effekt Android skulle ha på den senare punkten?

För medan Apples kunder på sina sämsta dagar klagar på dåliga antenner och ömtåliga glasplattor har Google och deras kompisar i Androidland inboxar fyllda med frågor om kommande uppdateringar. Här kan man välja hårdvara så istället blir mjukvaran och versionsuppdateringar det som orsakar förväntningar och irritation. Något enklare att fixa men tålamodet hos kunderna är obefintligt – vi ska ha det senaste och vi ska ha det nu!

Tacksamt ämne att skriva om kan tyckas, men rollerna är onekligen ombytta. Tidigare hade tillverkarna förmånen att kunna överraska marknaden med förbättringar av telefonens vikt, utformning, materialkvalitet, hårdvara och mottagning. Idag är alla dessa parametrar så finslipade att det nästan är förväntat perfektion. Istället förväntas tillverkarna att göra underverk med mjukvaran – och här är det svårare att imponera.

Nu vet kunderna att utmaningen ligger i programmeringen och att hindren på det området mest består av kreativitet och tid – och inte av vetenskapliga genombrott. Det har skapat en (jag vågar mig på) unik hetsjakt som förmodligen är en av orsakerna till alla specialgjorda gränssnitt – ska man få sälja måste man imponera och det enda stället man kan göra det är i mjukvaran.

Utvecklingstakten har på gott och ont ökat hur man än ser på det, och därför kan jag idag ertappa mig själv med att bli nostalgisk om något som bara kräver att jag ändrar 4 av de vanliga 8 siffrorna i kalenderns datumbeteckning. Känns lite vemodigt men samtidigt blir jag nyfiken på vad det kan leda till i det längre loppet. Förhoppningsvis hittar man (tillverkare och utvecklare) en balans som tillåter versionssläpp efter efterfrågan utan att det bara blir en lång rad kopior av den för tillfället mest sålda telefonen.

Så Google har alltså lyckats med sin plan, kanske lite för bra – vilka konsekvenser tror du att det kommer att få, både i din vardag och för branschens utveckling generellt?

Lägsta pris på Google Nexus One på Prisjakt just nu: