Androidtillverkare – ge oss en motsvarighet till Iphone 12 Mini [Opinion]

Postat:
14:00 - 2020-10-19
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
53
Våra smartphones har blivit allt större till synes utan att ha nått taket än. Bara för 3–4 år sedan hade flaggskepp ofta skärmar kring 5,5”. Även om skärmarnas bildförhållande blivit mer avlångt samtidigt som ramarna krympt är panelerna nu i regel minst 6,5”.
Att telefoner har blivit så pass stora har flera anledningar. Dels finns en efterfrågan. Skärmarna har vuxit i takt med att våra mobiler blivit allt kraftfullare och ersatt ännu mer som vi tidigare använde dator eller surfplatta till. Video, bilder och spel ser mer inbjudande ut på en stor skärm.

En annan anledning är att det är enklare för tillverkare att få plats med allt som behövs i ett stort chassi. Att få in samtliga komponenter, hålla nere värmeutvecklingen och dessutom erbjuda en modern design med tunna ramar och god batteritid i en liten konstruktion är en desto större utmaning.

För tio år sedan sa Steve Jobs att ingen kommer köpa en stor telefon. Idag erbjuder dock till och med Apple riktiga bjässar som 6,7-tummaren Iphone 12 Pro Max. Men till skillnad mot Androidtillverkare har Apple samtidigt riktat sig till skaran som fortfarande föredrar mindre telefoner.

Iphone X och dess uppföljare är alla relativt små mobiler med skärmar på 5,8” och en höjd på drygt 14 centimeter. Motsvarigheter i Androidvärlden har nästan helt saknats senaste åren, bortsett från enstaka modeller som Samsung Galaxy S10e och nu senast Google Pixel 4a och Pixel 5.

I år har Apple dessutom tagit det ett steg längre genom Iphone 12 Mini som är unik på marknaden. Telefonen är smidigare än Apples 4,7-tummare och betydligt mindre än alla andra prestandatelefoner på marknaden. Det är även anmärkningsvärt att Mini kostar mindre än Iphone 12, trots att de har likvärdiga specifikationer.

Galaxy S10e

Kanske anser Androidtillverkare att det är för tekniskt komplicerat att göra en mindre mobil med modern design. Å andra sidan var alla telefoner pyttesmå för tio år sedan jämfört med idag. Sedan dess har komponenterna krympt markant och därtill blivit mer energieffektiva. Skärmtekniken har tagit stora kliv framåt. Apple har nu därtill visat att det är fullt möjligt.

Därför säger vi nu: Kom igen, Androidtillverkare! Släpp en prisvärd slimmad prestandatelefon med en skärm på 5,2–5,6”. Många längtar tillbaka till ett smidigare format. Små telefoner är enklare att springa med och bära under vandringar. De tar mindre plats i fickan och väger mindre. Inte minst förenklas enhandsanvändning så att användare slipper sträcka sig.

Vi törs påstå att det finns en tillräckligt stor efterfrågan för att berättiga satsningen. Tror ni någon Androidtillverkare kommer våga släppa en motsvarighet till Iphone 12 Mini och i så fall vilken?

iPhone 12 mini bredvid några av de minsta Android-telefonerna på marknaden: Galaxy S10e, Pixel 4a, Pixel 5 samt Galaxy S20 FE. 

Mest kommenterat

 1. Vilka strömningstjänster har du tillgång till?
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 4. Samsung tror att foldables kommer sälja bättre än S-serien inom tre år
 5. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 6. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22

Mest läst

 1. Google slår tillbaka mot Sonos
 2. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 3. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 4. Motorola smygpresenterar nya Razr
 5. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka strömningstjänster har du tillgång till?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om