Andromium vill förvandla våra mobiler till datorer – finns i Google Play

Postat:
12:36 - 2015-02-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
37

Våra mobiler är små datorer som får plats i fickan. De får allt kraftfullare hård- och mjukvara. Kan de även bli våra vanliga datorer? Tanken är långt från ny. Motorola satsade på denna typ av konvergens redan 2011 i och med Atrix. När telefonen sattes i en särskild station och kopplades till extern skärm fick användare ett Ubuntu-gränssnitt.

Även Canonical har föreställt sig en värld där vi alltid har våra datorer i fickan. Sommaren 2013 presenterade Canonical mobilen Ubuntu Edge som skulle gå att koppla till skärm och på så vis erbjuda en blandning av dator och smartphone. Företaget sökte finansiering på IndieGoGo men nådde aldrig sitt mål.

Nu är nästa försök på gång. Det heter Andromium och finns redan att ladda hem i Google Play. Tanken är att användare ska få en fullt fungerande dator när telefonen ansluts till en TV eller monitor via HDMI. För att det hela ska fungera behövs en kompatibel station som har HDMI och minst två USB-portar.

Efter att appen först installerats från Play Store ska den köras och enheten startas om. När telefonen därefter ansluts till stationen som i sin tur är ansluten till skärm får användare ett särskilt datorgränssnitt. Androidapparna körs fortfarande i bakgrunden och användare fortsätter få aviseringar och samtal från mobilen.

Mer information finns i Andromiums forum för de som är sugna på att testa.

andromium-os-2andromium-os-3andromium-os-4