Rapporter om bildproblem med OnePlus 5 [Uppdaterad]

Postat:
17:10 - 2017-06-29
Skribent:
Gustav
Kommentarer:
60

Ett antal användare rapporterar om ett problem som rör bilden i OnePlus 5. Problemet visar sig som tydligast vid hastigt skrollande i exempelvis webbläsaren och leder till en tillfällig förvrängning av bilden så länge som skrollandet pågår.

OnePlus 5  är utrustad med en panel som har samma specifikationer som panelen i OnePlus 3/3T. Det vill säga en 5,5″ stor AMOLED-panel med pentile-subpixelmönster och en upplösning om 1080p. Motsvarande problem framträder dock inte med vare sig OnePlus 3 eller 3T som bland annat fått kritik för panelens relativt höga svarstider.

För att illustrera problemet har en användare publicerat ett videoexempel som kan ses nedan där den så kallade ”jelly-effekten” tydligt framträder.

Har någon av er läsare som tagit emot telefonen iakttagit problemet? Vi på redaktionen har noterat det i vissa moment, främst i webbläsaren, men också som exemplet ovan visar i bland annat Twitter-klienten.

Uppdatering 2017-06-30: OnePlus har nu lämnat en officiell kommentar vad gäller det här problemet:

The OnePlus 5 uses the same level of high-quality components as all OnePlus devices, including the AMOLED display. We’ve received feedback from a small number of users saying that at times they notice a subtle visual effect when scrolling. This is natural and there’s no variance in screens between devices.

De går inte in i detalj på vad som orsakar problemet, men tillstår att fenomenet faktiskt existerar och att det inte är ett fenomen som skiljer sig åt mellan olika OnePlus 5-enheter. Alla OnePlus 5 har alltså samma problem och OnePlus ämnar sannolikt inte skicka ut några ersättningsexamplar till missnöjda kunder, då även ersättningsexemplaret kommer uppvisa exakt samma beteende.

På XDA-Developers spekulerar de i att gelé-effekten kan vara ett resultat av att alla skärmkomponenter i OnePlus 5 är placerade i skärmens nederkant, då det i och med dubbelkameran redan var ”fullt” i överkant, vilket av för oss oklara skäl skulle kunna resultera i det här skärmfenomenet.