Apparatus av svenska Bithack är ett pusselspel av rang

Postat:
17:56 - 2011-07-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
37

Apparatus

Många drömmer om att livnära sig på att utveckla appar och spel för mobila plattformar, men med hundratusentals titlar bara i Android Market är det tyvärr ofta svårt att finna en publik. Konkurrensen är hård och vi användare är dessutom lite bortskämda genom att så pass många gedigna appar och spel är helt gratis. Det räcker heller sällan med att lyckas skapa en bra produkt – för om inga vet att den produkten ens existerar kan den aldrig få den uppmärksamhet den förtjänar. Att nå fram genom bruset är många gånger den största utmaningen – större än att skapa något kvalitativt.

Ifall man väl lyckats sätta snöbollen i rullning kan den dock få eget liv och växa av sig själv – det blir en kedjereaktion av intresse som leder till att folk får upp ögonen för det man gjort. Någon som lyckats ovanligt bra med detta konststycke är svenske utvecklaren Emil Romanus, vars betalspel Apparatus blivit förhållandevis framgångsrikt i Market. Flera stora sajter i androidbloggosfären har skrivit om spelet, en känd amerikansk androidprofil har rekommenderat det och titeln har till och med legat på Market-appens förstasida.

Apparatus är ett originellt pusselspel vilket går ut på att bygga en maskin som får en kula att nå sitt mål. Emil Romanus har ensam skrivit spelet i Java, eftersom Android NDK (”Native Development Kit”) som låter utvecklare programmera i C/C++ ännu var i ett tidigt stadium när arbetet med Apparatus inleddes.

Spelet tog cirka två månader att skapa och utvecklingen var mycket problematisk, inte minst för att Ramanus är allt annat än förtjust i språket Java. Att få Apparatus att fungera felfritt på så många olika enheter och androidversioner som möjligt var dessutom en stor utmaning – hela sex mobiler samt en tablet fick införskaffas i testsyfte. Lyckligtvis har många spelare hjälpt till att förbättra kompatibiliteten genom felrapporter.

När spelet väl blivit färdigt har tyvärr Bitback, som företaget heter, som så många andra utvecklare haft problem med piratkopiering. Ramanus bryr sig mindre om den enskilde individen piratkopierar spelet, utan hoppas då att personen ifråga köper spelet ifall han eller hon tycker det är bra. Den organiserade piratkopieringen har dock utgjort ett större bekymmer.

Emil nämner en inofficiell Market-app vilken gör att det går att ladda hem appar gratis och personen bakom detta virtuella piratskepp har enligt utsago tjänat stora pengar genom donationer. Att någon skor sig på andra personers slit och dessutom gör att utvecklare går miste om välförtjänt inkomst är naturligtvis mycket tråkigt. Det är synd att inte fler betalar den struntsumma som spel och appar kostar.

Enligt Emil är Apparatus långt ifrån färdigt och nya funktioner läggs till med jämna mellanrum – han jobbar exempelvis på att göra communitydelen betydligt bättre. Bithack är för närvarande en enmansorkester, men tanken är att androidspel ska leda till anställningar och i sinom tid även till större och mer ambitiösa PC-spel. En fördel med spel för just mobila plattformar är att en enskild person fortfarande kan göra i stort sett allt själv och nå framgång, ungefär som det var för datorer förr om åren. Ett PC-spel idag kräver i regel stora resurser och är sällan projekt utvecklare kan ro i land på egen hand (med några undantag).

Apparatus - betygHur är då Apparatus som spel? På skärmdumpen till höger kan man se att kommenterarna i Market knappast sparar på lovorden och titeln verkar mycket uppskattad av sina spelare. Originell och underhållande hjärngympa är en snabb sammanfattning av Apparatus. Spelet skulle behöva en del finputsning i menyer och dialogrutor för att förbättra helhetsintrycket, men det är lätt att förstå varför Apparatus är uppskattat.

Som de flesta andra populära pusselspel bygger Apparatus på en fysikmotor. Man ska som tidigare nämnts få en kula att rulla till ett mål och till sin hjälp har man bland annat en samling brädor. Brädorna behöver ibland spikas ihop med hammare och de små apparater man måste konstruera för att få kulan i mål blir gradvis mer avancerade.

Apparatus är ett sinnrikt spel som är väl värt den uppmärksamhet det genererat. Titeln kräver Android 1.6 eller senare och finns att köpa i Market för 13kr. För de som vill testa innan de slår till finns även en gratis Lite-version med färre nivåer.

Lägsta pris på Asus Transformer 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Acer Iconia A500 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu: