Apple eskalerar kriget mot Android, vill förbjuda Galaxy Nexus i USA

Postat:
13:25 - 2012-02-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
113

 

Efter att ha försökt stoppa Samsung Galaxy Nexus i Tyskland vill nu Apple även förbjuda Googles flaggskeppsmobil i USA. Apple är sannolikt inte främst ute efter att stoppa just Galaxy Nexus utan vill snarare hindra konkurrenten Androids framfart och utbredning.

De fyra patentintrången som nämns berör inte Galaxy Nexus hårdvara utan dess mjukvara. Det första patentet som Apple anser att Google och Samsung inkräktar på är en finess som gör länkar av telefonnummer, adresser- och mejladresser och hemsidor och sedan utför en handling när användaren trycker på dessa länkar.

Sedan har vi ett patent för att söka igenom flera olika källor från ett enda sökinterface, samt ett patent för att föreslå ord som användare kan trycka på i ett virtuellt tangentbord. Sista patentet är den beryktande slide-to-unlock­-funktionen, det vill säga att låsa upp en pekskärm med en rörelse.

Som lekman kan man tycka att ingen ska kunna kräva ensamrätt på en så banal funktion som att göra länkar av telefonnummer och mejladresser och ingen ska heller kunna få många miljoner i licenspengar för en sådan finess. Patent är till för att skydda riktiga uppfinningar och innovationer – inte för att användas som vapen i försök att stoppa konkurrenter att bedriva sin verksamhet.

För att hårdra det hela kan man föreställa sig att patent sökts och beviljats i lika stor utsträckning för mjukvara och operativsystem för datorer de senaste 30 åren. Med ensamrätter för förhållandevis banala funktioner hade våra program och operativsystem förmodligen sett annorlunda ut och utvecklingen hade hejdats.

Vad man än anser och oavsett vad man har för plattformspreferens lär stämningskarusellen i mobilvärlden tyvärr inte sluta i första taget. Alla parter och sidor kommer sannolikt fortsätta att kasta sand och spadar i patentsandlådan ett bra tag till.

Genom The Verge

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu: