Apple introducerar IOS 11 under WWDC 2017 [Konkurrensen]

Postat:
23:24 - 2017-06-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
22

Apple har under Worldwide Developer Conference introducerat elfte upplagan av mobiloperativsystemet IOS. Mjukvaran släppts i skarp version i höst. En av de största nyheterna är ett API för vad som på svenska kallas förstärkt verklighet – ”augmented reality” (AR).

Ramverket kallas ARKit och låter utvecklare skapa både appar och spel med förstärkt verklighet. För de som inte är bekanta med begreppet innebär det att kameran visar omgivningen på skärmen. Objekt placeras därefter ut på skärmen så att det ser ut som de är del av rummet.

Foton

Apple har vidare förbättrat Live Photos, levande bilder, i IOS 11. När funktionen är aktiverad spelas en kort videosnutt in i samband med varje bild, så att fotografiet kommer till liv. I IOS 11 kan de levande bilderna förvandlas till videor som spelas upp i en loop.

Det går även att få dem att studsa fram och tillbaka, vilket främst verkar avsett för komiska effekter. En annan ny kamerafunktion är lång exponering som Apple hävdar kan ge resultat i stil med en systemkamera.

Kamera-appen har även fått nya filter. Porträttbilder sägs exempelvis se mer uttrycksfulla ut, med bättre färgåtergivning. Ny komprimering för JPG halverar bildstorleken utan att tumma på bildkvaliteten, enligt Apple.

Kontrollcentret och låsskärmen


Kontrollcentret (snabbinställningarna) har fått en ny layout och nya alternativ. Det kan numera anpassas – inställningar går att ta bort och lägga till.

En stor förändring är att låsskärmen nu visas när användaren drar med fingret nedåt från skärmens ovankant. Apple plankade tidigare Androids rullgardinsmeny rakt av (förutom innehållet) men tycks nu ha gjort en mer egen tappning. Ett svep upp från låsskärmen visar därefter alla aviseringarna.

Tyvärr har Apple placerat fel bild intill texten så vi har inget bildexempel på nya låsskärmen och aviseringscentret.

Blandat

Apple har uppdaterat butiken för IOS med en helt ny design och nya funktioner. Företaget säger att det är det största som kommit till App Store sedan appar. Som vi förstått saken har nya butiken släppts redan idag.

Vi går vidare och meddelande-appen har strömlinjeformats så att det blir enklare att infoga innehåll som klistermärken, emojis och spel. Apple har därtill uppdaterat rösterna för virtuella assistenten Siri – både den kvinnliga och manliga.

Nya rösterna påstås vara mer naturliga. Assisten ska även ha blivit bättre på att förstå din musiksmak, förutsatt att du använder Apple Music, och ska kunna agera personlig DJ.

Siri har även blivit smartare inuti vissa appar. I inbyggda tangentbordet ska Siri exempelvis kunna föreslå ord och meningar utifrån rådande kontext. I Safari kan Siri föreslå sökningar baserat på vad du just har läst.

  • IOS 11 känner av när du åker bil och kan då automatiskt aktivera stör ej-läget.
  • Tangentbordet kan förminskas och flyttas åt ena sidan så det blir enklare att skriva med en hand, något Androidanvändare redan är bekanta med.

De som är med i Apples betaprogram kan testa en förhandsversion av IOS 11, något som kräver en Iphone 5s eller Ipad Mini 2 eller senare.