Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Apple introducerar IOS 14 med stöd för widgetar på hemskärmen

Postat:
19:48 - 2020-06-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Apple har nu under kvällen presenterat IOS 14 – nästa versionen av företagets operativsystem för telefoner. Några av de största nyheterna är widgetar på hemskärmen, en ny listvy för appar, samt systemomfattande stöd för bild-i-bild.
Widgetarna har justerbara storlekar ungefär som i Android och kan placeras fritt intill ikoner på hemskärmen. Det är första gången sedan ursprungliga Iphone som Apple avviker från det klassiska rutnätet av ikoner och mappar.

En särskild widget kallad ”Smart Stack” försöker automatiskt visa relevanta widgetar utifrån kontext. Något kallat ”App Library” visar en lista med alla appar ungefär som app-lådan i Android, med automatisk gruppering. App-biblioteket har en sökfunktion och visar även nyligen installerade appar.

Tack vare att alla appar kan visas på ett separat ställe går det nu att dölja appar på hemskärmarna. Alla appar behöver således inte ligga framme på hemskärmen, utan bara de som används mest. En annan stor nyhet är stöd för bild-i-bild, en finess som funnits i Android i flera år.

Det fungerar precis som vanligt: om en video spelas och appen lämnas, kan videon fortsätta spelas upp i en liten ruta som visas ovanpå övriga gränssnittet. Användare kan ändra storlek på rutan eller få den att ligga intill ena sidan av skärmen.

Siri tar inte längre upp hela skärmen utan visas i form av en animerad ikon längst ned på skärmen, när den först aktiveras. Google-assistenten visas också bara längst ned, men tar upp cirka en tredjedel av skärmen. En annan nyhet för Siri är att assistenten kan skicka ljudmeddelanden. Diktering sker dessutom lokalt, i alla fall för utvalda språk, vilket bör göra tal-till-text snabbare.

IOS 14 innehåller en ny funktion för översättning. Användare kan diktera eller skriva in text vilken därefter kan översättas, men endast mellan 11 språk inledningsvis. Svenska finns inte med i listan. Eftersom inbyggda appar i IOS inte uppdateras via butiken utan genom nya systemversioner, innehåller IOS 14 även nya funktioner för Messages, Apple Maps och CarPlay.

Messages låter exempelvis användare fästa konversationer så de alltid visas överst, som i exempelvis WhatsApp. Det går även att ”pinga” enskilda personer i grupper och ställa in så att aviseringar bara visas ifall du blir pingad. Memoji har samtidigt fått fler anpassningsmöjligheter.

Apple har inte berättat när IOS 14 kommer att släppas för befintliga telefoner, men det blir med stor sannolikhet kring lanseringen av höstens nya Iphones – kanske i september.

Mest kommenterat

 1. Vilket system kör din surfplatta?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11 [Off topic]
 3. Huawei får inte delta i utbyggnaden av Sveriges 5G-nät
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Spotify släpper Clubhouse-utmanaren Greenroom
 6. Idag är det svensk säljstart för OnePlus Nord CE 5G

Mest läst

 1. Betalar du för mer Google-lagring?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11
 3. Rykte: Samsung Galaxy S22 och Galaxy S22 Plus har plastbakstycken
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Google tillkännager sex nya Androidfunktioner som släpps i sommar
 6. Spotify släpper Clubhouse-utmanaren Greenroom

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket system kör din surfplatta?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om