Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Apple introducerar IOS 14 med stöd för widgetar på hemskärmen

Postat:
19:48 - 2020-06-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Apple har nu under kvällen presenterat IOS 14 – nästa versionen av företagets operativsystem för telefoner. Några av de största nyheterna är widgetar på hemskärmen, en ny listvy för appar, samt systemomfattande stöd för bild-i-bild.
Widgetarna har justerbara storlekar ungefär som i Android och kan placeras fritt intill ikoner på hemskärmen. Det är första gången sedan ursprungliga Iphone som Apple avviker från det klassiska rutnätet av ikoner och mappar.

En särskild widget kallad ”Smart Stack” försöker automatiskt visa relevanta widgetar utifrån kontext. Något kallat ”App Library” visar en lista med alla appar ungefär som app-lådan i Android, med automatisk gruppering. App-biblioteket har en sökfunktion och visar även nyligen installerade appar.

Tack vare att alla appar kan visas på ett separat ställe går det nu att dölja appar på hemskärmarna. Alla appar behöver således inte ligga framme på hemskärmen, utan bara de som används mest. En annan stor nyhet är stöd för bild-i-bild, en finess som funnits i Android i flera år.

Det fungerar precis som vanligt: om en video spelas och appen lämnas, kan videon fortsätta spelas upp i en liten ruta som visas ovanpå övriga gränssnittet. Användare kan ändra storlek på rutan eller få den att ligga intill ena sidan av skärmen.

Siri tar inte längre upp hela skärmen utan visas i form av en animerad ikon längst ned på skärmen, när den först aktiveras. Google-assistenten visas också bara längst ned, men tar upp cirka en tredjedel av skärmen. En annan nyhet för Siri är att assistenten kan skicka ljudmeddelanden. Diktering sker dessutom lokalt, i alla fall för utvalda språk, vilket bör göra tal-till-text snabbare.

IOS 14 innehåller en ny funktion för översättning. Användare kan diktera eller skriva in text vilken därefter kan översättas, men endast mellan 11 språk inledningsvis. Svenska finns inte med i listan. Eftersom inbyggda appar i IOS inte uppdateras via butiken utan genom nya systemversioner, innehåller IOS 14 även nya funktioner för Messages, Apple Maps och CarPlay.

Messages låter exempelvis användare fästa konversationer så de alltid visas överst, som i exempelvis WhatsApp. Det går även att ”pinga” enskilda personer i grupper och ställa in så att aviseringar bara visas ifall du blir pingad. Memoji har samtidigt fått fler anpassningsmöjligheter.

Apple har inte berättat när IOS 14 kommer att släppas för befintliga telefoner, men det blir med stor sannolikhet kring lanseringen av höstens nya Iphones – kanske i september.

Mest kommenterat

 1. Huawei får inte bygga svenska 5G-nät, anses utgöra säkerhetshot
 2. Androidtillverkare – ge oss en motsvarighet till Iphone 12 Mini [Opinion]
 3. Telia introducerar 5G i 20 städer
 4. Huawei introducerar flaggskeppet Mate 40 Pro
 5. Så här mycket varierar prisökningen mellan USA och Sverige
 6. Vad anser du om de nya bildförhållandena för telefoner?

Mest läst

 1. Så här liten är Apple Iphone 12 Mini
 2. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn
 3. Telia introducerar 5G i 20 städer
 4. Tidiga ryktesbilder på Samsung Galaxy S21
 5. Test: OnePlus 8T
 6. Stor läcka kring Huaweis nya flaggskepp Mate 40 Pro

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket är det bästa bildförhållandet för mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om