Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Apple introducerar IOS 15, erbjuder få stora nyheter [Konkurrensen]

Postat:
10:17 - 2021-06-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Apple gav en förhandsvisning av IOS 15 under gårdagskvällen och släppte även en första betaversion av systemet. Såtillvida Apple inte planerar att introducera fler funktioner senare i sommar innehåller IOS 15 få omvälvande nyheter.
Företaget berättade främst om tillskott i appar som FaceTime, Messages, Maps och Safari. Inbyggda appar får inte regelbundna uppdateringar via appbutiken som i Android, utan kräver en uppdatering av IOS.

En av nyheterna som berör själva systemet är en ny design för aviseringar. Avsändares profil-ikoner visas numera intill meddelanden. Systemet visar även större app-ikoner så att det blir enklare att se var aviseringar kommer från.

Aviseringarna har samtidigt fått en mer kompakt design. Systemet kan skicka en slags summering av aviseringar på valda tider, med de aviseringar IOS anser har störst prioritet högst upp. En relaterad nyhet är ett ”fokus”-läge, vilket kan ses som en vidareutveckling av stör ej-läget.

Dessa lägen tillåter bara de aviseringar användaren vill se. Det skulle exempelvis gå att skapa ett jobb-relaterat läge som bara släpper fram de aviseringar användaren vill se under arbetstid. Systemet kan föreslå ett ”fokus”-läge automatiskt baserat på kontext som plats och tid.

IOS 15 erbjuder Google Lens-liknande funktionalitet. En finess kallad ”Live Text” kan kopiera text från bilder och fotografier, exempelvis telefonnummer och adresser. Finessen fungerar direkt i kamera-appen och kan utnyttjas för översättningar. Likt Google Lens kan IOS 15 även tillhandahålla matnyttig information om objekt och motiv i bilder.

Spotlight, sökfunktionen som nås genom att svepa nedåt över hemskärmen, visar mer information i IOS 15 för underhållningsrelaterade sökningar likt artister, skådespelare, serier och filmer. Funktionen kan hitta bilder och även söka efter text i bilder, tack vare tidigare nämnda Live Text.

Apple nämner vare sig hemskärmen eller tangentbordet i sin genomgång. Appars ikoner kan fortfarande inte läggas var som helst på hemskärmen, utan rättar sig automatiskt uppåt. Vissa hade även hoppats på interaktiva widgets.

Tangentbordet saknar bland annat svepskrift för svenska och stöd för att skriva på flera olika språk samtidigt, utan att behöva växla språk manuellt. Det är dock möjligt att fler nyheter introduceras under sommaren. IOS 15 släpps sannolikt skarpt i september eller oktober.

Uppdatering: Inbyggda tangentbordet kommer eventuellt få stöd för svepskrift på svenska.

Mest kommenterat

 1. Vilket system kör din surfplatta?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11 [Off topic]
 3. Huawei får inte delta i utbyggnaden av Sveriges 5G-nät
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Idag är det svensk säljstart för OnePlus Nord CE 5G
 6. TicWatch E3 erbjuder Snapdragon Wear 4100 för 210 euro

Mest läst

 1. Skärmdumpar visar Windows 11
 2. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 3. Spotify släpper Clubhouse-utmanaren Greenroom
 4. Vilket system kör din surfplatta?
 5. TicWatch E3 erbjuder Snapdragon Wear 4100 för 210 euro
 6. Krypteringen i Google Messages släpps för alla

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket system kör din surfplatta?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om