Apple introducerar IOS 17 – här är nyheterna

Postat:
22:11 - 2023-06-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
17

Apple har nu under kvällen presenterat IOS 17 – den kommande versionen av företagets operativsystem för Iphones. Uppdateringen förväntas bli tillgänglig i samband med lanseringen av Iphone 15-serien i början av hösten.

Jämfört med Android 13 innehåller IOS 17 fler användarriktade nyheter. Android har redan motsvarigheter till vissa av finesserna, medan andra saknas. I vanlig ordning handlar många av nyheterna om appar, eftersom flera av Appples inbyggda appar inte kan uppdateras från App Store.

Vi går igenom de viktigaste tillskotten nedan.

Välj vad som ska visas när du ringer

Användare kan välja vad som ska visas på motpartens skärm när de ringer till en annan Iphone. Apple kallar finessen för ”contact posters”. Det går exempelvis att visa ett fotografi eller en memoji och användare kan välja typsnitt och fontfärger.

Realtidstranskribering av röstmeddelanden

IOS 17 kan visa en transkribering av röstmeddelanden i realtid, medan meddelandet lämnas. Användare kan välja att svara under tiden att röstmeddelandet lämnas, beroende på vad som sägs.

Transkriberingen sker lokalt och är privat.

FaceTime stödjer röst- och videomeddelanden

Om motparten inte svarar i FaceTime går det nu att lämna ett röst- eller videomeddelande. Appen har även fått stöd för olika typer av ”reaktioner”, vilket verkar vara en slags animerade klistermärken.

Nya klistermärken för Messages

Apple skriver att meddelandeappen fått en ”helt ny upplevelse” för klistermärken. En specialitet är möjligheten att skapa egna klistermärken utifrån fotografier. Exempelvis går det att långtrycka på en katt i ett fotografi för att katten automatiskt ska klippas ut från bilden och bli till ett klistermärke.

Sökningar i Messages har förbättrats genom sökfilter som kan adderas till en befintlig sökfras. Appen kan transkribera röstmeddelanden så att det går att läsa meddelandena istället för att lyssna på dem.

Apple skriver att när ens fysiska plats delas så uppdateras den i realtid. Messages har dessutom fått vad Apple kallar ”check-in” som gör att Messages automatiskt kan meddela vänner eller anhöriga att man kommit fram till ens destination säkert. Om personen inte verkar närma sig målet kan Messages dela enhetens plats, batterinivå och mobiltäckning. All information är krypterad med E2E.

Företaget har även plankat en WhatsApp-finess då det nu går att svepa åt höger över ett meddelande för att svara på det.

Förbättringar av AirDrop

AirDrop har förbättrats genom något Apple kallar NameDrop vilket påminner om en gammal Androidfiness. Användare ska kunna dela sin kontaktinformation med en annan Iphone genom att bara låta de två telefonerna närma sig varandra fysiskt.

På samma vis går det även att starta SharePlay för att gemensamt lyssna på musik, titta på en film eller spela spel.

Standbyskärm vid laddning

När en Iphone med IOS 17 laddas kan skärmen visa matnyttig information likt väderprognoser, tid och datum, widgetar eller fotografier.

Fler nyheter i korthet

  • Bättre ordförslag och autocorrect i det inbyggda tangentbordet.
  • Interaktiva widgetar på hemskärmen.
  • En dagsboksapplikation kallad Journal.
  • Hälso-appen får finesser för psykisk hälsa.
  • Stöd för offlinekartor i Apples kartapp.
  • ”Visual look up” som automatiskt identifierar objekt fungerar nu i pausade videor.
  • Siri kan aktiveras genom att bara säga ”Siri”.
  • Förbättringar av AirPods genom vad Apple kallar ”adaptive audio”, ”personalized volume”, och ”conversation awareness”.
  • Stöd för separata profiler i Safari: exempelvis en för jobb och en för fritid.
  • Systemet kan automatiskt fylla i mejlade verifieringskoder, för de som använder Apples mejlapp.