Apple introducerar Iphone 6s och Iphone 6s Plus med 3D Touch

Postat:
22:47 - 2015-09-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
272

Apple presenterade tidigare under kvällen nya telefonerna Iphone 6s och Iphone 6s Plus. Precis som i fjol har mindre modellen en 4,7-tumspanel med 1334 x 750 pixlar medan Plus-varianten erbjuder en 5,5-tumsskärm med vanlig Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar).

Båda enheterna har utrustats med Apples nya A9-chipp som har 64-bitarsarkitektur. Apple går inte in på tekniska detaljer men menar att processorn i nya chippet är 70 procent snabbare än den i föregångaren A8, medan grafikdelen är 90 procent snabbare.

Maxupplösningen för kameran har till sist höjts från 8MP upp till 12MP (f/2,2). Det innebär bland annat att Apples nya smartphones kan spela in 4K-video med 30fps. Kameran stödjer inspelning av slowmotionvideo i 1080p (120fps) och 720p (240fps). Iphone 6s Plus bjuder dessutom på optisk bildstabilisering, något mindre modellen saknar. Främre kameran har 5MP och skärmen kan agera blixt (den blir plötsligt vit med stark ljusstyrka).

I vanlig ordning sitter det en fingeravtrycksläsare i hemknappen under skärmen. Iphone 6s mäter 138,3 x 67,1 x 7,1 millimeter och väger 143 gram. Storebror har istället yttermåtten 158,2 x 77,9 x 7,3 millimeter med en vikt på hela 192 gram. Det innebär att Iphone 6s Plus är lika stor som sin föregångare och dessutom 20 gram tyngre.

iphone_6s_peek_and_pop

Kanske är största nyheten något Apple kallar för ”3D Touch – nästa generationens multitouch”. Det fungerar ungefär som Force Touch i Apples smartklocka Watch. Med andra ord kan användare utföra olika kommandon beroende på hur hårt de trycker på skärmen. Nya funktionerna som utnyttjar 3D Touch kallas Peek och Pop, vilka genomsyrar hela systemet enligt Apple.

iphone_6s_peek_and_pop_2 iphone_6s_peek_and_pop_3

Som exempel nämns förhandsgranskning av mejl. Ett lätt tryck på ett meddelande visar en förhandsgranskning (Peek) medan ett lite hårdare tryck öppnar mejlet (Pop). Användare kan även använda 3D Touch till att snabbkika på hemsidor – ett lätt tryck på en länk i en meddelandeapp visar hemsidan i ett popup-fönster medan ett hårdare tryck öppnar länken i webbläsaren. Apple stoltserar därtill med en ovanligt snabb och distinkt vibrationsmotor som ger fysisk feedback på dessa tryck.

En annan relaterad nyhet är ”Quick Actions” som förknippar kommandon med ikoner på hemskärmen. Vissa ikoner har en tillhörande kontextuell meny, ungefär som högerklick i Windows. Det går exempelvis att välja att ringa en favoritkontakt genom att trycka på telefonikonen, skicka ett SMS till en viss person via SMS-ikonen, ta ett självporträtt från menyn som hör till kameraikonen, och så vidare.

quick-actions-apple

Både Iphone 6s och Iphone 6s Plus säljs i varianter med 16GB, 64GB och 128GB internt lagringsutrymme. Mobilerna blir tillgängliga 25:e september i USA men vi vet inte när Apples nya Iphones släpps i Sverige.

iphone_6s_size_comparison iphone_6s_random_graphics