Apple Iphone 15 Pro och Pro Max: tunnare ramar, titankonstruktion och de kostar skjortan

Postat:
11:08 - 2023-07-31
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Enligt Mark Gurman från Bloomberg är en av nyheterna i höstens Iphone 15 Pro och 15 Pro Max tunnare ramar kring skärmen. Apples mål på sikt sägs vara att bli av med ramarna helt och hållet, något som hela branschen strävat efter senaste sex åren.

Ramarna kring skärmen i Pro-modellerna ska specifikt ha minskats från cirka 2,2 millimeter ned till 1,5 millimeter, tack vare en skärmteknik kallad ”low-injection pressure over-molding” (LIPO). En minskning med 0,7 millimeter kan verka försumbar men ändringen ger förmodligen ett lite annat helhetsintryck.

Apple har tidigare använt LIPO för att minska ramarna och öka skärmstorleken i Apple Watch. En annan nyhet i Pro-modellerna är enligt källan ramar i titan istället för i rostfritt stål, vilket ska göra konstruktionen lättare. Kamerauppgraderingar är även att räkna med – bland annat ett utökat omfång för den optiska zoomen.

Iphone 15 och Iphone 15 Plus drivs av fjolårets A15 Bionic medan Pro kommer få ett nytt och snabbare chipp. Alla modellerna i Iphone 15-serien erbjuder kamera-öar (”Dynamic island”) och USB-C istället för Lightning.

Sista uppgiften som är värd att ta upp är att särskilt Pro-modellerna förväntas få ett ännu högre pris än tidigare. Vissa källor har nämnt prishöjningar på 200 dollar, även om det förstås återstår att se. Priset för föregångarna var redan saftigt: 14 995 kronor för Iphone 14 Pro och 16 495 kronor för Pro Max vid lanseringen.

Bilderna visar Iphone 14 Pro