Apple kommer introducera USB-C som en uppgradering, men oroas internt

Postat:
19:54 - 2023-09-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
68
USB-C-kabel

Mark Gurman på Bloomberg förutser att Apple kommer introducera USB-C i höstens nya Iphones med ett leende och som ett lyft och en uppgradering för användare. Apple kommer förstås inte nämna EU:s lag om USB-C under presentationen, eller att Apple upprepade gånger kritiserat lagen.

Att agera starkt och positivt utåt är fullt logiskt men Gurman menar samtidigt att Apple oroas internt över bytet från Lightning till USB-C. En anledning till oron är minskade intäkter eftersom alla företag som velat släppa tillbehör som ansluts via Lightning-porten har behövt betala en licens till Apple. USB är till skillnad mot Lightning en öppen standard och Apple kan inte rimligen kräva en licens för USB-C, även om Apple enligt tidigare rykten kan begränsa icke officiella USB-C-tillbehör artificiellt.

Apple påstås även oroas över en potentiell negativ motreaktion från kunder över bytet, inledningsvis. Sista orosmolnet för Apple över USB-C är enligt Gurman att Lightning utgjort en del av Apples inhägnade trädgård och stängda plattform. Genom USB-C blir plötsligt en mängd Androidtillbehör kompatibla med Iphones och tvärtom, vilket gör att det blir färre hinder att byta till Android.

Iphone 15-serien introduceras 12 september.