Apple påstår att IOS skulle översvämmas av malware ifall det gick att installera appar manuellt

Postat:
09:53 - 2021-11-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
28

Om ett förslag från EU går igenom skulle Apple behöva låta sina användare installera appar från andra källor än App Store. Apples butik är i dagsläget enda sättet att installera appar i IOS.

Teknikjätten har nu protesterat under Web Summit, då de ser valfriheten som ett hot mot den egna butiken där de tar en andel av varje såld app och prenumeration. Apples mjukvaruchef Craig Federighi menar att anledningen till att Android har fler attacker än IOS, ”fem miljoner attacker i månaden”, beror på att användare kan installera appar manuellt.

Federighi sa att om Apple behövde öppna upp för manuella app-installationer, så kallad sideloading, skulle ”dammluckorna öppnas” för malware. Han hävdar vidare att användare inte själva ska kunna avgöra huruvida de anser att en installation är riskabel, då ”kriminella är smarta” och väldigt bra på att smälta in.

Federighi säger att det dessutom finns en risk för att sociala nätverk kommer välja att bara tillåta manuell installation, för att undvika ”integritetsskyddet i App Store”. The Verge tar upp brister i resonemangen.

Federighi ansvarar till att börja med även för MacOS – där det har gått att installera program fritt utanför Apples butik i årtionden, utan några förödande konsekvenser gällande malware. Apple skulle exempelvis kunna verifiera att appar är äkta när de installeras genom att appar signeras med utvecklar-ID.

IOS har effektiva säkerhetsåtgärder och begränsar vad appar kan ställa till med, vilket även skulle gälla sideloading. Google skannar alla appar som installeras för att upptäcka eventuella hot. Apple skulle kunna använda en liknande säkerhetsåtgärd. Bedrägerier för miljontals kronor förekommer redan i App Store.

Huruvida EU:s ”digital markets act” kommer gå igenom återstår att se, men både Google och Apple har varit i blåsväder och har sakta men säkert behövt ändra reglerna och avgifterna i sina respektive butiker.