Apple har fått kritik för att medvetet göra det svårare att reparera Iphones själv och hos oberoende reparatörer. Mobiler är överlag svårare att laga idag på grund av mer slutna konstruktioner.
Rätten att reparera, ”right to repair”, har blivit en (miljö)rörelse med grundidén att konsumenter som äger elektronik ska ha rätt att reparera den bäst de vill. Apple har nu överraskat genom att tillhandahålla resurser för att reparera Iphones på egen hand, för de som känner sig bekväma att försöka.
I början ingår endast Iphone 12- och 13-serierna i satsningen, följt av Mac-datorer med M1-chipp. Programmet inleds tidigt 2022 i USA och ska komma till fler länder senare nästa år. Apple stödjer reparation eller utbyte av skärmen, batteriet och kameran. Komponentomfånget ska utökas på sikt.
En reparationsmanual samt alla verktyg och delar som behövs kan köpas av Apple. Efter reparationen kan de trasiga delarna skickas till Apple för återvinning, något som ska ge en viss ersättning vilken kan dras av från kostnaden.
The Verge skriver att Apple länge försökt hindra oberoende reparationer genom att begränsa tillgången till komponenter, manualer och diagnosticerande verktyg, samt att Apple medvetet designat produkter som är svåra att reparera och att företaget lobbat mot lagstiftning som skulle säkerställa rätten att reparera elektronik.
Källan menar att Apples helomvändning inte är filantropisk, utan att satsningen genomfördes efter påtryckningar från aktivister, regelverk och aktieägare. Det går att läsa mer om bakgrunden till Apples ”Self Service Repair” här.