Apple vill exkludera Imessage från EU:s nya regler så tjänsten kan fortsätta vara stängd

Postat:
10:33 - 2023-09-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
91

I början av juli meddelade sju företag att de uppfyller kriterierna för EU:s ”digital markets act”, vilket innebär att företagen måste göra sina ekosystem mer öppna för att främja konkurrens. Företagen kommer officiellt betecknas som ”grindvakter” i morgon.

Enligt Financial Times försöker Apple och Microsoft exkludera Imessage respektive Bing från de nya reglerna. Jättarna argumenterar att tjänsterna inte är tillräckligt stora för att omfattas av regelverket.

Om Imessage ingår i ”digital markets act” behöver Apple göra så att meddelandetjänsten kan kommunicera med andra meddelandetjänster. Imessage är idag exklusivt för Iphones, vilket innebär att de som vill kunna fortsätta använda Imessage eller skicka meddelanden till Imessage-användare (bortsett från SMS) måste köpa Iphones. Om EU kräver interoperabilitet för Imessage skulle det bli lättare för Apple-kunder att byta till Android.

Imessage uppskattas ha en miljard användare globalt. Gällande Bing menar Microsoft att sökmotorn har en liten marknadsandel och att andelen kan bli ännu mindre om Bing omfattas av EU:s nya regler.

Uppdatering 2023-09-06: Apple kom undan med Imessage, tills vidare.