Apple vilseleder domstol i Samsungmålet?

Postat:
20:56 - 2011-08-15
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
91

Cirkusen runt Apple:s attack mot bland annat Samsung fortsätter. Den Holländska siten https://webwereld.nl har studerat de dokument som Apple har skickat in till domstolen och noterat att vissa bilder som visar Samsung Galaxy Tab 10.1 inte helt överensstämmer med verkligheten.

Det visar sig att Apple:s advokater använt sig av bilder som har fel dimensioner och som gör att Samsung Galaxy Tab 10.1 liknar Apple iPad 2 mer än den gör i verkligheten.

Bilder från https://webwereld.nl klippta från Apple:s eget dokument.

Om vi bortser från att förhållandet mellan längd och bredd är fel, något som skulle kunna bero på att man använt tidiga bilder, så är det också lite typiskt att Apple väljer att visa en bild på programlådan med ikoner istället för Honeycomb:s normala utseende. Att Samsung-loggan är borta är lite mer förståeligt eftersom den saknas på många bilder från Samsung. 

Det är ofta lite svårt att helt greppa vad sådana här mål handlar om från kortare rapporteringar på nätet. Vi tog därför en titt på Apple:s kompletta inlaga som kan läsas här hos scribd.com(på Tyska) för att bilda oss en bättre uppfattning vad Apple egentligen påstår.

Först och främst så handlar det alltså inte om ett mjukvarupatent utan det handlar helt om att Apple anser sig ha skyddat utseendet och ”känslan” hos iPad. Apple anser att iPad 2 har följande kännetecken (direkt översatt från Tyska på sidan 15-16):

  • En fyrkantig produkt med rundade hörn.
  • En platt blank ovansida.
  • En synbar metallram som syns runt framsidan.
  • En skärm som är centrerad runt den blanka ytan. 
  • När produkten är påslagen, färgade ikoner.

En bra fråga är hur någon ska kunna göra en surfplatta som inte har liknande kännetecken? Vi har en Motorola Xoom inne på testlabbet och den har i grunden samma kännetecken.

Det blir även intressant när vi tittar närmare på de bilder som Apple använder för att visa att Galaxy Tab 10.1 inkräktar på deras design.

Man kan återigen fråga sig hur någon ska kunna skapa en surfplatta om ett så pass generellt utseende kan mönsterskyddas?

Apple hävdar på sidan 24-25 i dokumentet att Samsung Galaxy Tab 10.1 är i stort sett identisk när man ser till de kännetecken som de anser iPad 2 har, d v s fyrkantig med rundade hörn, tunn, skärm med blank yta runt om etc. Det lustiga är naturligtvis att de även påstår att Samsung Galaxy Tab 10.1 har ”färgade ikoner” när den är påslagen, något vi som använt Honeycomb vet är en sanning med stor modifikation. Det normala utseendet hos Honeycomb skiljer sig ganska mycket från iPad 2:s generiska rutnät med ikoner.  

Vi rekommenderar intresserade med rudimentära Tyska-kunskaper att läsa igenom dokumentet då det ger en nyttig inblick i vad detta mål egentligen handlar om.

Tipstack: Tomas

Källor:   Webwereld (på Holländska) via  OSNews.
Rekommenderad läsning:  Scribd.com

Lägsta pris på Acer Iconia A500 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu: