Apples headset för AR och VR kostar 3500 dollar

Vision Pro

Postat:
08:47 - 2023-06-06
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
34

Apples påkostade premiumheadset för förstärkt verklighet och virtuell verklighet heter Vision Pro, ser ut som sci-fi-skidglasögon och kostar 3500 dollar. Vision Pro släpps först i början av 2024 och inledningsvis endast i USA.

Vad Vision Pro kan göra och hur Apples vision för Vision Pro ser ut illustreras tydligt i den påkostade reklamfilmen nedan. Några frågor är hur bra allt kommer fungera i praktiken, hur skarp bilden är, och om ett headset av den här typen egentligen löser något befintligt problem med dagens datorer. Enligt inledande rapporter från de som kort fått testa Vision Pro, likt Engadget, är enheten dock lovande. Bland annat sägs bilden vara mycket skarp och bättre än i dagens headset.

VisionOS, operativsystemet för enheten, erbjuder ett styrsystem som inte kräver en fysisk kontroll. Användare navigerar och gör menyval med ögonen, genom gester och med röstkommandon. Det går även att ansluta Bluetooth-tillbehör likt tangentbord och mus. Andra personer kan se en återgivning av användarens ögon, så att det framstår som att det går att se igenom headsetet.

Manicken sitter så tätt mot ansiktet att det inte går att ha glasögon under. De som har glasögon behöver därför använda magnetansluten optik från Zeiss för att korrigera synfelet. Vision Pro har en 4K-skärm för varje öga, samt fem sensorer, 12 kameror, chippet M2 och kylningsfläktar.

Batteritiden är cirka två timmar när enheten används fristående. Enheten har ett externt batteri som ansluter till headsetet med kabel. Vision Pro kan förstås även användas medan den är ansluten till vägguttag. Om enheten lanseras i Sverige någon gång nästa år bör priset hamna över 40 000 kronor.

Artikeln har uppdaterats