Apples ikonteman ser ut som dåliga ikonpaket i Play Store [Opinion]

Postat:
14:56 - 2024-06-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
9

En av de stora nyheterna i IOS 18 är en mer anpassningsbar hemskärm. Efter alla år kan användare nu lägga ikonerna var de vill. Användare kan dessutom ändra ikonernas färger till vilken färg som helst.

Apple har valt en annan approach än Google för ikonteman, på gott och ont. Androids ikonteman kräver att utvecklare anpassar sina ikoner för funktionen. Detta är en relativt enkel sak: ikonens förgrund behöver mer eller mindre bara separeras från bakgrunden, i varsitt lager. Problemet är dock att utvecklare ofta blankt struntar i att anpassa ikonen, även efter flera år. Redan i början av 2023 var det tal om att Google kommer tvinga fram tema för ikoner som inte anpassats, något vi dock inte sett röken av än.

Ikonteman i IOS 18 och Android

I IOS 18 krävs så vitt vi vet inget av utvecklare vilket innebär att färgen på alla ikoner ändras, men systemet ändrar å andra sidan bara ikonerna genom att lägga ett färgfilter över bilden; vilket kan se mindre bra ut. Detta är förstås rent subjektivt (därav etiketten ”opinion” i rubriken) men Apples ikonteman kan föra tankarna till mindre lyckade ”minimalistiska” ikonpaket i Play Store.

IOS 18

Android

Särskilt det röda exemplet – som ändå är ett exempel Apple specifikt valt ut – ser smaklöst ut. Användare har redan publicerat en massa hiskeliga exempel på sociala nätverk. Vi vill dock ge beröm till Apple för att låta användare ta bort ikonernas namn på hemskärmen.

Att ta bort texten ger ett renare och mer avskalat intryck – och texten är ändå meningslös för de som trycker på ikoner genom muskelminne. Inte ens Google låter användare ta bort apparnas namn på hemskärmen men det har länge varit en uppskattad standardfunktion i hemskärmsersättare.


Ett skrivfel har korrigerats