Är det här smartphonevärldens mest irriterande dialogruta? [Opinion]

Postat:
13:06 - 2023-03-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Operativsystem för mobiler är idag smart och finurligt utformade med en genomtänkt design – men det finns förstås undantag. En gammal Iphone som används under löprundor likt en Ipod (den är minst och lättast) visar regelbundet smartphonevärldens kanske mest irriterande och idiotiska dialogruta.

IOS visar meddelandet så fort en app som använder internet, men som inte nödvändigtvis behöver göra det, startas när telefonen saknar internetanslutning – trots att enheten uttryckligen satts i flygplansläge.

Telefonen i exemplet har inget SIM-kort och används med flygplansläget aktivt. Med andra ord visas dialogrutan varje gång Spotify öppnas. Spotify är dessutom i sin tur satt i appens egna offline-läge och Spotify spelar upp nedladdade spellistor som är tillgängliga offline.

Ändå visas dialogrutan när Spotify öppnas för att exempelvis byta spellista. Det räcker ofta med att lämna appen och återvända till den för att rutan ska dyka upp igen. Vad som gör att Apples dialogruta ligger hett till för att kamma hem pokalen ”mest irriterande” är att den låser hela systemet.

Det går inte ens att utföra hemgesten eller komma åt aviseringsmenyn eller snabbinställningarna eller göra något annat överhuvudtaget med telefonen förrän dialogrutan har avfärdats. Om en skärmbild fångas när dialogrutan är framme går det inte att trycka på skärmdumpen nere i vänstra hörnet. Vi kan förstå pedagogiken: användaren kanske inte inser att internetanslutning saknas. Men Apple idiotförklarar samtidigt användaren genom rutan. Pricken över i är att dialogrutan låser systemet.

Exempel på toast-meddelande i Android

Ett dylikt meddelande hade varit i sin ordning om det visats i form av så kallad ”toast”; ett icke påträngande meddelande som tillfälligt flyter längst ned över skärmen och automatiskt försvinner av sig själv.

Har ni stött på någon dialogruta eller annat designinslag i er smartphone som ni stör er på?