Är din Androidtelefon rootad? [Undersökning]

Postat:
13:56 - 2013-12-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
166

Genom att ge en Androidenhet rootaccess går det att få full tillgång till det Linux-baserade systemet. Det innebär exempelvis att systemverktyg som kräver rootaccess kan installeras från Play Store. Dessa påverkar och utnyttjar systemet på ett vis som annars inte vore möjligt.

De som gillar att anpassa gränssnitt och hur Android fungerar kan till exempel installera Xposed Framework. Genom ramverket kan användare lägga in diverse moduler som påverkar Android på ett sätt som tidigare krävde att APK-filer modifierades manuellt eller att en särskild ROM installerades.

Samtidigt kan rootaccess i värsta fall medföra säkerhetsrisker och det blir enklare att råka ställa till det. Beroende på tillverkare och modell kan enhetens garanti även ryka. När vi för drygt två år sedan försökte reda ut hur många som använder rootaccess svarade 60 % ja, med drygt 3000 röster.

Nu är vi nyfikna på ifall siffran ökat eller minskat sedan dess? Hur ser du på rootaccess? Är det ett måste eller är det något du inte har något behov av? Ifall du använder flera Androidenheter gäller frågan den enhet du använder mest.

Är din Androidenhet rootad?

Loading ... Loading ...