Är en sextumsskärm den perfekta kompromissen?

Postat:
16:11 - 2022-09-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
31

Ingen har kunnat undgå att våra smartphones blivit allt större med tiden. Smartphones är extremt mångsidiga datorer, kameror, spelmaskiner och kommunikations- och navigeringsverktyg som får plats i fickan.

Att skärmarna vuxit beror delvis helt enkelt på en ökad efterfrågan på stora paneler, inte minst för att mobilerna ofta används till mediekonsumtion. Det är även lättare för tillverkare att få plats med allt i en stor konstruktion, samtidigt som större mobiler ofta har bättre batteritid.

I början av 00-talet var det en annan melodi. Steve Jobs sa att ”ingen kommer köpa en stor telefon” och pionjären Samsung Galaxy Note hånades av recensenter för att vara bisarrt stor och klumpig (när Apple lanserade sin första stora smartphone 2014 lät det dock annorlunda i den amerikanska bloggosfären).

Idag tycks vi ha nått fram till en slags konsensus: en skärm kring sex tum är den perfekta kompromissen och avvägningen mellan stor skärm och ett smidigt och lätthanterligt format. Instegsmodellerna för Iphones och den mycket populära Galaxy S-serien har 6,1-tumsskärmar.

Apple försökte sig på att göra en sant liten prestandatelefon genom Mini-modellerna, men efterfrågan var för låg. Just sex tum verkar vara en ”sweet spot” många uppskattar. Skärmen är tillräckligt stor för att kolla videor och titta på bilder utan klaustrofobi, samtidigt som konstruktionerna enkelt går ned i fickor och ligger bra i handen.

Flera tillverkare erbjuder dock fortfarande endast riktiga bjässar i toppskiktet, likt OnePlus och Google. Kanske är det dags för alla tillverkare att börja släppa toppmodellerna i både ”små” och stora format, utan allt för många kompromisser i de mindre upplagorna.

Vad tycker ni? Är en skärm kring sex tum den optimala skärmstorleken för de flesta och borde fler anamma formatet?