Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Är Google för sent ute med RCS när de flesta redan använder en meddelandetjänst?

Postat:
15:33 - 2019-07-03
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
För tre och ett halvt år sedan tillkännagav Google att de börjat arbeta på att implementera den globala SMS- och MMS-ersättaren Rich Communications Services (RCS) tillsammans med operatörer. I Sverige finns redan RCS hos vissa operatörer, som exempelvis Telias så kallade SMS+.
RCS har liknande funktionalitet som moderna internetbaserade meddelandetjänster, men tanken är att ingen särskild app ska behöva installeras så att alla Androidtelefoner kan kommunicera med varandra genom RCS, ungefär som IMessage för IOS. Applikationen som används är Androids standardapp för meddelanden och SMS: Messages.

Google är ökänt för sin röra av meddelandetjänster vilka antingen konkurrerat med varandra sida vid sida eller övergivits, som Google Talk, Hangouts och Allo. Senaste vändan kring RCS är att Google tröttnat på operatörer och börjat implementera sin egna lösning för tekniken som fungerar oberoende av operatörerna. Satsningen provkörs redan i Frankrike och Storbritannien.

Men är Google för sent ute med RCS? För alla som redan använder en modern meddelandetjänst finns det få, eller inga, praktiska fördelar att byta. WhatsApp har ett extremt starkt fäste i många regioner där appen används för all kommunikation mellan smartphones, vare sig det är text, bild, filer, röstmeddelanden eller röstsamtal. Tjänsten har över 1,6 miljarder aktiva användare.

I nuläget saknar Googles RCS-implementering, som de har döpt till Chat, dessutom kryptering till skillnad mot de största alternativen – även om företaget säger sig arbete på säkerheten. Samtidigt svarade 27 procent på Swedroid att de fortfarande främst skickar SMS, i en undersökning 2017. För den skaran blir RCS en uppgradering. Även för de som i enstaka fall behöver skicka meddelanden utan att använda en särskild meddelandetjänst kan RCS bli ett lyft.

Vad tror ni – har RCS och ”Google Chat” en chans att etablera sig eller har företaget missat chansen att skapa en officiell modern meddelandetjänst för Android?

Senaste artiklarna om RCS

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Utbyggnaden av svenska 5G-nätet ser ut att försenas
 2. HTC frågar vilken klassisk telefon vi vill att de ska modernisera
 3. Använder du en hemskärmsersättare idag?
 4. Xiaomi Mi Note 10 lanseras i Sverige, kostar 5990kr
 5. Rykten om slimmade Samsung Galaxy A51
 6. Google kringgår de amerikanska mobiloperatörerna, aktiverar RCS för alla i USA

Mest läst

 1. Xiaomi Mi Note 10 lanseras i Sverige, kostar 5990kr
 2. Huawei börjar skicka ut skarpa EMUI 10 och Android 10 till P30 och P30 Pro
 3. OnePlus inleder samarbete med Elgiganten
 4. Rykten om slimmade Samsung Galaxy A51
 5. Google kringgår de amerikanska mobiloperatörerna, aktiverar RCS för alla i USA
 6. Utbyggnaden av svenska 5G-nätet ser ut att försenas

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du en hemskärmsersättare idag?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey