Är Pixel-serien från Google en ny ”flagship killer”? [Opinion]

Postat:
12:23 - 2023-02-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
32

När OnePlus debuterade på smartphonemarknaden kallade de kaxigt sin telefon för ”flagship killer” – flaggskeppsdödaren. Hela strategin för att slå sig in på marknaden var att rikta sig till entusiaster och erbjuda lika hög prestanda som konkurrenterna men till ett betydligt lägre pris, med vissa kompromisser.

Benämningen ”flagship killer” har alltid varit lite fånig och barnslig. De traditionella flaggskeppen från de största etablerade tillverkarna försvann förstås aldrig och dödades inte. OnePlus plan på sikt var dessutom att släppa premiummobiler för höga priser precis som de andra.

Men för en stor skara kan mindre kostsamma toppmodeller ersätta de betydligt dyrare flaggskeppen. Efter att ha sett prissättningen för nya Galaxy S23-serien känner vi att Google glidit fram som ett mer prisvärt alternativ till Samsung och Sony. Att Pixel 7 Pro ”bara” kostar 9000 kronor i skrivande stund framstår som prispressat i jämförelse.

Ultra är unik på marknaden genom sin S Pen. För de som prompt vill ha det allra senaste och snabbaste och inte bryr sig om vad det kostar är det fortfarande Samsung som gäller. Samtidigt har vi efter snart fyra månader med Google Pixel 7 Pro aldrig känt att telefonen varit seg eller långsam.

Samsung Galaxy S23 Plus kostar 5500 kronor mer än Google Pixel 7 Pro. Googles telefon har högre upplösning för skärmen (två miljoner fler pixlar). Båda erbjuder 120Hz. Pixeln har 4GB mer i arbetsminne och högre optisk zoom. Vi kan inte uttala oss om vilken telefon som tar bäst stillbilder, men vi kan i alla fall garantera att Pixel 7 Pro ligger bra till på den punkten rent allmänt.

Samsungs telefon har snabbare lagring och ett betydligt snabbare chipp. Men kommer det märkas vid vardaglig, vanlig användning av gemene man, eller mest i syntetiska benchmarks? S23 Plus har i prisjämförelsen även 128GB extra lagringsutrymme jämfört med Pixeln.

Jämför vi med S23 Ultra går det att skaffa både Pixel 7 Pro och Pixel 7 istället och ändå få 700 kronor över att bränna på prinsesstårta. Note-serien har i snitt stigit i pris med 1000 kronor om året sedan 2013, ifall S23 Ultra räknas som en Note (vilket den bör göra).

Är det värt 5500 kronor extra att skaffa en Galaxy S23 Plus istället för en Pixel 7 Pro? Är Galaxy S23 Ultra värd 16 990 kronor? För vissa, definitivt. Men för de flesta är Googles telefoner idag bättre alternativ.