ARM avbryter samarbetet med den Huaweiägda halvledartillverkaren HiSilicon

Postat:
02:43 - 2019-05-23
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
91

Det brittiska företaget ARM Holdings, som utvecklar systemprocessorer baserade på RISC-arkitekturen, har under onsdagen avbrutit allt samarbete med den av Huawei ägda halvledartillverkaren HiSilicon som en följd av USA:s svartlistning av Huawei.

Svartlistningen innebär kort beskrivet att inga amerikanska företag tillåts köpa eller sälja tjänster eller produkter av eller till Huawei, vilket alltså även inkluderar Huaweiägda chipptillverkaren HiSilicon. Det kan tyckas märkligt att ett brittiskt företag som ARM, som numera tillhör japanska SoftBank, skall dras in i detta, men orsaken uppges vara att ARM:s arkitektur delvis bygger på teknologi med amerikanskt ursprung, från ARM:s forskning och utvecklingsanläggningar i Austin, Texas och San Jose, Kalifornien.

Då ARM:s RISC-baserade arkitektur är minst sagt marknadsledande och därtill den arkitektur som Android bygger kring är detta en hård smäll för Huawei, som utöver att ha förlorat sitt samarbete med Google, vilket bland annat drabbar Androiduppdateringar och tillgång till synnerligen vitala tjänster som Play-butiken, Google Maps, Gmail och YouTube, nu alltså även inte längre tillåts använda ARM:s processorarkitektur.

Det är oklart exakt när samarbetet avbryts och exakt hur Huaweis licensiering med ARM ser ut, men Huawei uppges ha bunkrat upp och kan klara sig i mellan tre och tolv månader på sitt innevarande lager. På sikt kommer det dock bli väldigt svårt för Huawei att tillverka telefoner om de inte kan använda ARM:s arkitektur och design.

Vi hoppas förstås på en snabb lösning på situationen då Huawei har kommit att bli en av de allra mest betydelsefulla telefontillverkarna. Vi gynnas alla av mer konkurrens mellan flera olika tillverkare snarare än mindre konkurrens mellan färre tillverkare.