ARM visar musklerna – planlägger tvåkärning Cortex A9 i 2Ghz

Postat:
16:05 - 2009-09-16
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
772

.ti-omap-4-system-diagram-omap44xBrittiska ARM har skruvat upp tempot rejält, för närvarande arbetar man på en lösning med dubbla processorkärnor i 2ghz vilka delar på 8MB cache-minne, varje kärna skall vid full belastning inte dra mer än 250mw enskilt eller 500mw gemensamt.

Det kändes ett tag som att ARM11-arkitekturen skulle dominera för evigt på den mobila marknaden, något som i och för sig fortfarande inte förändrats vad berör Android-telefoner, men de första processorna baserade på den nya Cortex-arkitekturen har redan letat sig ut till iPhone 3G S och Palm Pre. Bland kommande Android-telefoner kan nämnas att exempelvis Sony Ericssons Xperia 3 ryktas komma utrustad med en Cortex-baserad processor med klockfrekvensen 1Ghz.

ARM utvecklar själva processorarkitekturen, men har ingen egen tillverkning av processorer, i stället köper halvledartillverkare som Samsung, Texas Instruments, Qualcomm m.fl. licenser för att få tillverka processorer och ofta ser varje tillverkares implementation aningens olika ut. På bilden ovan ser ni en exempelvis en implementation av Cortex A9 från Texas Instruments, som valt att kalla just denna ”system-on-a-chip-lösning” för OMAP 4.

Genom NordicHardware