ASTRO File Manager – kompetent filhanterare för Android [Tips]

Postat:
07:39 - 2010-11-29
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
36

Ni som har varit med ett tag känner sannolikt till filhanteraren ASTRO redan, men då Android ständigt får nya användare och då Android Market bara blir en större och större djungel så vill vi passa på att kasta ut ett litet tips.

Med ett enkelt och lättanvänt gränssnitt och gott om funktioner så har ASTRO varit en av de allra mest nerladdade apparna på Android Market månad efter månad, i över två år. Appen var faktiskt en av de allra första på Android Market, efter att Google slog upp portarna i senare halvan av oktober 2008.

De som har varit med riktigt riktigt länge minns kanske även att ASTRO på den tiden hette ”Bender”, innan utvecklaren Metago bytte namn till ASTRO i början av 2009. Gissningsvis skedde namnbytet i förebyggande syfte för att undvika krångel med skaparna/ägarna av den animerade TV-serien Futurama och dess blyga robot ”Bender”.

Metago skriver själva om ASTRO:

The ASTRO File Manager helps you get the most out of your Android smart phone. The Android operating system is designed to be very open and flexible, giving its users the chance to do more things on their phone than ever before. ASTRO helps your phone reach its full potential by giving you the tools to manage your phone. As one user put it:

ASTRO turned my phone from a toy into a tool.

Some of the things you can do with the ASTRO File Manager

* Manage all files on your SD card (copy, move, rename)
* Manage multiple files and directories at once
* Backup applications
* Manage running applications
* Send files as attachments
* View thumbnails and images
* Browse and create compressed files like Zip and Tar
* Much more

 
Lägg till ovanstående lista saker som nätverksuppkoppling mot andra enheter eller datorer genom bland annat SMB eller SFTP, möjligheten att anpassa presentationen av filer och mappar efter eget behov, filtypseditor, lokala bokmärken, redigera textfiler, fritextsökning och ett gränssnitt som är riktigt rappt – något som inte alltid är fallet med Android-applikationer.

Ni finner appen på Android Market genom att söka på astro eller genom att använda QR-koden här till höger. Ni skannar antingen in koden med er telefons kamera och appen Barcode Scanner eller, om ni läser detta på er androidtelefon, så klickar ni helt sonika på QR-koden en gång.

ASTRO är som synes på skärmdumparna här ovan reklamfinansierad, men finns även i en betalversion (3.99 USD) utan reklam.

Har ni andra tips på kompetenta filhanterare? Dela i sådant fall mer än gärna med er i kommentarerna. Undertecknad pendlar själv mellan ASTRO och Root Explorer, vilken är en filhanterare som är lite mer ändamålsutvecklad just för oss med rootade telefoner.