Atmel MaXTouch och Galaxy i9000s – generationsskifte på pekskärmsfronten

Postat:
05:22 - 2010-05-25
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
388

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hVlsRCMltDg

Den franska Android-bloggen frandroid har spelat in en video där man testar dual touch på Galaxy i9000s bredvid en HTC Desire. Av videon så framgår det att HTC Desire  inte hanterar dual touch särledes väl och så snart två punkter korsar varandra, så klarar telefonen inte längre av att registrera var fingrarna befinner sig på ett korrekt vis. Samma fenomen uppstår däremot inte alls på Galaxy i9000s, som lekande lätt och med stor precision tycks kunna avgöra var fingrarna befinner sig där Desire misslyckas.

Förklaringen ligger i det faktum att Samsung satsat på en nyare generation digitizer (maXTouch) från ett företag som heter Atmel. Desire använder en betydligt äldre digitizer från Synaptics vid namn Clearpad 2000, en rätt populär sådan som vi också hittar bland många andra telefonmodeller så som Googles Nexus One.

Vad är då en digitizer? Det är kortfattat en enhet som konverterar analoga signaler till digitala sådana, det vill säga ettor och nollor. Ordet kommer från engelskans ”digitizing” som bäst översätts till ”digitalisera” och vi förmodar att man på svenska skulle kunna kalla enheten för en ”digitaliserare”.  När man talar om digitizern i detta sammanhang så avses alltså den del av skärmen som omvandlar dina tryck på skärmen till information som telefonen kan tolka och förstå.

Det finns många olika typer av digitizers som använder olika typer av metoder för att avgöra var du trycker på skärmen. De vanligaste metoderna är två till antalet och bygger på tryckkänslighet (resistiv digitizer) eller på att utnyttja det faktum att människans hud är elektriskt ledande (kapacitiv/aktiv digitizer). Praktiskt taget alla Android-telefoner använder en projicerad kapacitiv pekskärm – varför den kallas för projicerad beror på att alla ledande delar skyddas av ett glas- eller plastskikt.

Hur fungerar då en pekskärm som bygger på Atmel maXTouch eller Synaptics Clearpad, det vill säga en projicerad kapacitiv pekskärm? Som ni ser på bilden ovan så består denna pekskärmstyp av av ett antal olika komponenter, dels plast- eller glasfronten och dels ITO-sensorn och dels en flexkabel för anslutning från ITO-sensorn till moderkortet samt förstås själva TFT- eller AMOLED-skärmen.

ITO-sensorn består i regel av ett tunt rutnät av ett material som både är ledande och som dessutom är genomskinligt, nämligen tenn-dopad indiumoxid eller på engelska Indium Tin Oxide (ITO), som ligger ovanpå en glasskiva . Förenklat så aktiveras ett elektriskt fält så snart telefonen slås på  och när detta fält kommer i kontakt med ett finger, så förändras dess egenskaper och utifrån denna förändring så avgör ett mikrochip (Clearpad 2000/MaxTouch) var trycket ägt rum. Ibland sitter mikrochippet på flexkabeln och ibland sitter det på moderkortet, det är olika från telefon till telefon.

Olika mikrochip fungerar på olika vis och vad Atmel gjort med maXTouch är införa förbättringar som innebär att man kan läsa av flera samtidiga tryckpunkter med stor precision, läsa av förändringar i det elektriska fältet med högre frekvens (250hz för single touch) och därmed bidra till bättre respons, känna av storlek och vinkel på tryckpunkter samt förbättra algoritmer för att avgöra vad som är ofrivilliga tryck.

Atmel har lanserat maXTouch i flera utföranden och på denna sida finns samtliga produkter beskrivna, exakt vilken digitizer som sitter i Galaxy i9000s vet vi inte, men enligt uteslutningsmetoden så är det antingen någon av de två Two Touch-modellerna eller Unlimited Touch-modellen. Vi har sett att det talas om att det är Unlimted Touch-modellen som gäller, det vill säga mXT224, men inte fått detta bekräftat av Samsung på officiellt håll ännu – varför vi avvaktar med att dra några definitiva slutsatser.

HTC har bland sina nyare telefoner, Incredible och Evo 4G, för övrigt också börjat satsa på en digitizer från maXTouch precis som Samsung med Galaxay i9000s och framöver ser vi ingen anledning till varför man skulle återgå till Synaptics Clearpad 2000. Står vi med andra ord äntligen inför ett generationsskifte vad berör peksärmar på androidfronten? Vi hoppas verkligen det!

Specifikationer för Atmel MaxTouch:

  • Unlimited touches
  • Low power consumption
  • Fast response — completely redraws screen every 4/1000 of a second (4ms) to eliminate recalibration issues
  • Excellent signal-to-noise ratio for superior precision — 3x better than competitive products
  • Superior performance for first-touch response — 3x better than competitive products
  • Unambiguous, unlimited touch support
  • Responsive user interface: > 250 Hz report rate for a single touch
  • Extremely low current consumption: < 1.8 mW in “touch-ready” state
  • Two touch adjacency of less than 10 mm on a 4.3″ touchscreen
  • Small footprint with few external components
  • Supports stylus, fingernails, and gloves
  • Grip and face suppression functionality: avoids false touches
  • Size and angle of touch supported
  • Screen sizes up to 10.2″ are supported by a single chip
  • Proximity channel support

[Läs mer på Atmel.com]

Genom frandroid.com, bilder lånade från Atmel respektive Oneseeker. Tipstack till aa!