Bara två års Androiduppdateringar är inte längre rimligt i toppskiktet [Opinion]

Skärpning, Sony

Postat:
16:28 - 2022-09-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
31

Idag när fler har kvar sina smartphones längre och flaggskeppen kan kosta en bra bit över 10 000 kronor är det inte längre rimligt att telefoner bara får två nya Androidversioner. Man skulle rentav kunna hävda att två generationers Androiduppdateringar alltid varit för lite.

Förr om åren fanns det dock större anledningar att uppgradera efter 2–3 år, då det skedde desto mer på hårdvarufronten. En begränsad uppdateringsperiod kunde spela mindre roll, eftersom hårdvaran blev förlegad snabbare än mjukvaran i större utsträckning.

Google blev så vitt vi vet först ut att erbjuda tre års Androiduppdateringar, i och med Pixel 2 och Pixel 2 XL hösten 2017. Mycket har hänt sedan dess. Samsung sticker ut genom att utlova fyra års Androiduppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar för toppmodellerna och utvalda telefoner i mellansegmentet.

Pixel 2 från 2017 uppdaterades till Android 11 och fick inte inaktuell mjukvara förrän förra hösten

Flera tillverkare garanterar numera tre generationers OS-uppdateringar, om än inte för samtliga prisklasser. Sony förtjänar en pik då företaget bara erbjuder två års Androiduppdateringar även för toppmodellerna. Det är svårt att veta exakt vad tillverkarens uppdateringspolicy är, då Sony inte nämner uppdateringar på telefonernas produktsidor. Enligt ett flertal uttalanden är det dock två nya Androidversioner som gäller, även om Xperia I IV ska få tre års säkerhetsuppdateringar.

För all del står eller faller inte en smartphone med huruvida enheten kör senaste Android. Det går även att argumentera för att säkerhetsuppdateringar är viktigare än Androiduppdateringar. Samtidigt ger nya Androidversioner mervärde genom nya finesser och i bästa fall bättre gränssnitt.

En gammal OTA på HTC One M9

Många entusiaster gillar dessutom att testa nyheter och ser fram emot nya Androidversioner. När konsumenter lägger 14 000 kronor på en telefon, vilket är priset för Sony Xperia 1 IV, ska de inte behöva få inaktuell mjukvara så pass tidigt.

I en undersökning i somras svarade 76 procent att de planerar att ha kvar nästa mobilen minst tre år. Hela 29 procent siktar på att ha kvar telefonen tills den går sönder. Långa uppdateringsperioder är viktigare än aldrig förr och det är hög tid att Sony och andra som hamnat på efterkälken bättrar sig.